Nazad

Kada ce đaci ponovo u školske klupe?

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 04.01.2021 - 12:17

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da nije realno u ovom trenutku prognozirati kada će se učenici vratiti u školske klupe.

Konačnu odluku doneće Krizni štab FOTO: Thinkstock
On je dodao da će konačnu odluku o tome doneti Krizni štab.
 
- Epidemiološka situacija se prati intenzivno i svakodnevno, u saradnji sa nadležnim institucijama i organima.
 
U skladu sa promenama situacije preduzimaćemo odgovarajuće mere, a konačnu odluku će, kao do sada, donositi Krizni štab - rekao je Ružić u novogodišnjem intervjuu za Telegraf.rs.
 
Naveo je da je ponosan i zahvalan svoj deci i nastavnom i nenastavnom osoblju na, kako ističe, izuzetnoj disciplini i posvećenosti da svako dete dobije adekvatno obrazovanje, a da škole ostanu mesto gde se korona virus ne širi.
 
Rekao je da je broj obolelih učenika od korona virusa bio između 0,4 i 0,5 odsto, dok kod zaposlenih, nastavnog i vannastavnog osoblja, nije prešao pet odsto što je, ističe, dokaz discipline i poštovanja preventivnih mera.
 
Ministar je rekao da nije bilo značajnijeg broja učenika i nastavnog osoblja koji su kažnjeni zbog nepoštovanja mera i istakao da su svi bili posvećeni i odgovorni u prvom polugodištu, te ocenio da je raniji kalendar raspusta dobra odluka da se sačuvaju svi u vaspitno-obrazovnom sistemu.
 
Upitan šta je "rak rana" osnovnog i srednjeg, a šta najveći problem u visokom obrazovanju, Ružić je odgovorio:
 
- Ne vidim takozvane ''rak rane'' bilo kog nivoa obrazovanja. 
 
Smatram da je to jedan od najvažnijih sistema u svakoj državi, pa i u našoj i da ćemo već započetim reformama svakako unaprediti čitav sistem obrazovanja u Srbiji na način koji će korespondirati sa vrednosnim odrednicama svih modernih država - kazap je on.
 
Kada su u pitanju predškolske ustanove, Ružić je rekao da se situacija redovno pratila i da ni u jednom momentu vrtići nisu bili pretrpani, te da je broj vaspitača u njima uvek bio dovoljan.
 
- Poznato je i da se virus kod najmlađih ne zadržava, niti je u toj meri opasan kao kod starijih -  rekao je Ružić i ocenio da bi bilo kontraproduktivno zatvoriti vrtiće jer su, dodaje, predškolske ustanove koren vaspitno-obrazovnog procesa, sticanja elementarnih radnih navika i socijalizacije.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: