Nazad

Poznati brendovi nisu merilo kvaliteta

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 20.09.2020 - 22:25

Nijedan od testiranih uzoraka uložaka nije podneo 50 mililitara tečnosti, a neki od njih su počeli da popuštaju i nakon mnogo manje usute količine. Kao i kod jednokratnih pelena za bebe, ispostavilo se da poznati i skupi brendovi nisu nikakvo merilo kvaliteta.

Foto: Thinkstock

Kada kupujete higijenske uloške, pažljivo ih birajte jer cena i pakovanje nisu merilo kvaliteta, pa rizikujete da budete mokri, sa flekama na odeći.

Ekipa Zaštitnika potrošača testirala je uzorke različitih robnih marki, a rezultati su pokazali da oni najpoznatiji i najskuplji nisu i najbolji, bar kada je reč o moći upijanja, što je prilikom izbora ovog artikla najbitnije.


Izabrali su pet vrsta uložaka poznatih proizvođača! U jednoj drogeriji kupili smo "olvejz", "libres", "naturelu", "belu" i "molped". Uzeli smo normalnu veličinu, koja se na pakovanjima označava sa četiri popunjene kapljice, i testirali njihovu moć upijanja.

Prvi krug su svi ulošci prošli, nakon što smo na svaki sipali 10 mililitara obojene tečnosti. Već nakon drugog kruga počeli su problemi sa upijanjem, a najveći broj uložaka kvalitet je pokazao kada su bili potpuno natopljeni.

Sve uloške su postavili u položaj kao kada ih stavljate na donji veš. Ispod svakog smo postavili belu papirnu podlogu, koja je simulirala garderobu, kako bismo tačno znali kada su ulošci propustili.

 Uzeli smo obojenu tečnost i ravnomerno i polako sipali deset mililitara. Nije bilo nekih većih promena, osim razlike u vremenu upijanja. Najbrže su tečnost upili "olvejz" i "molped", zatim "libres", dok je taj proces kod "naturela" i "bela" uložaka trajao duže.

Nakon nekoliko minuta stanje svakog od njih je bilo drugačije. "Olvejz" ulošci su bili potpuno suvi, "naturela" su bili mokri na površini, odnosno na onom delu što ide do kože i intimnih delova, dok su preostala tri brenda imala slične karakteristike i takođe su bila vlažna.

U drugom krugu testiranja sipali smo još deset mililitara. Bilo je evidentno da ulošci sporije upijaju tečnost nego posle prvog sipanja, što je i bilo očekivano, ali su neki već tada popustili sa upijanjem i tečnost je ostajala na površini.

Tako je na primer "naturela" dvostruko sporije upijala dodatu tečnost od ostalih, i sav sadržaj se zadržavao na površini, te je moglo pod rukom da se oseti da je mokro. Dakle, više nije bila za upotrebu. Slično su se sa ovom količinom vode ponašali ulošci "bela", pošto su vodu upijali znatno manjim intenzitetom. Najbolje u ovom drugu krugu pokazali su se "molped" ulošci, a iza njih "olvejz", koji su bili vlažni, ali još nenatopljeni.

Ponovili smo isti proces i treći put. Tu je već nastao veći problem, jer osim što su ulošci mnogo sporije upijali, neki od njih nisu ni mogli više da upijaju tečni sadržaj, a opet - svaki od njih ponašao se drugačije. "Olvejz" je bez problema upijao sadržaj koji se ravnomerno slivao i raspoređivao.

"Bela" je sporije upijala i tečnost se zadržavala na sredini, a uložak je bio mokar. "Molped" je bio natopljen i vlažan, ali sa odličnom moći upijanja, dok je "libres" tečnost zadržavao uglavnom na pojedinim mestima.

Dok je s druge strane "naturela" bila potpuno natopljena i tečnost je pretila da iscuri sa strane na takozvanim krilicima uložaka.

Nakon nekoliko trenutaka, po četvrti put, sipali smo još deset mililitara vode. Tu je razlika u kvalitetu bila mnogo drastičnija i naoko vidljivija, pa se već videlo kako se ulošci ponašaju kada se natope


"Olvejz" i "molped" su ravnomerno upijali tečnost, a već nakon nekoliko minuta površina uložaka bila je jedva vlažna.

Svi drugi imali su problem da upiju tečnost i ostanu suvi po površini, što nikako nije higijenski niti prijatno kada to nosite do kože. Najlošije su se pokazale "bela" i "naturela", a odmah za njima i "libres"
, koji bukvalno nisu više mogli ni kap tečnosti da prime.

Nakon ovakve situacije i nimalo dobrih rezultata, naše testiranje priveli smo kraju kada smo sipali još deset mililitara tečnosti. Ravnomerno i lagano, a onda je došlo do popuštanja sa svih strana. Jedini su opstali, verovali ili ne, "molped" higijenski ulošci.

"Olvejz" je upio bez problema i tečnost se ravnomerno slila, dok je površina bila vlažna. "Molped" je bio natopljen, ali nigde nije propustio. Slično su se ponašali i "libres" ulošci. Dok se kod uložaka "bela" zbog nedovoljne moći upijanja tečnost slila
u zadnji deo, a zatim je došlo i do curenja sa strane, što se desilo i sa "naturela" ulošcima. Oni su bili mokri i natopljeni vodom, delovalo je da ne mogu više ni kap da prime.

Nakon nekoliko minuta od poslednjeg sipanja, isprobali smo efekat sedenja, blago pritiskajući uložak, kao kada bi svaka žena sa tim uloškom sela na neku površinu. A onda je došlo do potpune katastrofe.

"Olvejz" je procurio sa prednje strane, dok je tečnost kod "libres" uložaka probila pozadi. Međutim, najgore su prošli "naturela" i bela" ulošci, koji nisu više primali tečnost, već su počeli da popuštaju sa svih strana. Što jasno pokazuje da bi se u takvoj situaciji sve to desilo i na vašoj odeći, jer ovi ulošci nisu više mogli da upijaju tečnost, naročito u sedećem položaju.

Jedini "molped" nije ostavio traga na beloj podlozi. Iako je bio pun i natopljen, tečnost se zadržala duž uloška.

Nakon što smo testirali i uverili se u moć upijanja uložaka za žene, izmerili smo i njihovu težinu kada su natopljeni. Najlakši su bili "olvejz", koji su merili 73 grama, a najteži "molped"od 89 grama.

Ovaj medijski sadržaj realizovan je uz podršku grada Vranja.Sadržaj ovog priloga i stavovi izneti u njemu, isključiva su odgovornost OK Radija i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenje grada Vranja.



 

Foto Galerija

DostavaU

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: