Nazad

Kancer napada i najmlađe

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 18.02.2013 - 12:13

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju, na teritoriji Pčinjskog okruga od malignih bolesti obolelo je čak 37 dece mlađih od 18 godina.

Ilustracija

Prema rečima doktorke Marije Nakić iz te zdravstvene institucije, od tumora mozga obolelo je 18 dece, od limfoma šestoro, a kod 13 mališana dijagnostikovana je leukemija.

- Statistike pokazuju da je u Vranju od malignih bolesti obolelo 19- toro dece.  U dečijem uzrastu javlja se 220 različitih oblika raka, od toga su najzastupljeniji leukemija, tumori mozga i limfomi – kaže Nakićeva.

Onkolog Koste Zdravković napominje da su maligne promene kod najmlađih najčešće genetski uslovljene.

-  Klasičnih mera prevencije kod dece kada su u pitanju maligniteti nema.

Deca nisu izložena faktorima rizika kao odrasli,  jer nemaju štetne navike poput pušenja  ili  konzumiranja alkohola.

Ono što treba izbegavati je da deca  budu izložena jonizujućim zračenjima – kaže Zdravković.  

Prema njegovim rečima dobra informisanost, rana dijagnoza, nega i lečenje u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama  obezbeđuju deci oboleloj od raka veću šansu za ozdravljenje i preživljavanje.

- Glavobolje, malaksalost dugotrajna temperatura, otekline na vratu i stomaku, gubitak u težini, pojava modrica, bolovi u kostima  simptomi su koji mogu ukazati na maligna oboljenja – kaže Zdravković,  ukazujući na značaj redovnih kontrola i  laboratorijskih  analiza koje doprinose otkrivanju bolesti u ranoj fazi.  

Statistike pokazuju da od malignih bolesti u Srbiji godišnje oboli oko 350 dece mlađih od 18  godina.

U svetu svake godine više od 160.000 dece oboli od raka, a oko 90.000 umre od te bolesti.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: