Nazad

Ko puši, zdravlje ruši

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 31.01.2013 - 13:48

Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležen je danas i u Vranju.

Detalj

U O.Š. „Vuk Karadžić“ volonteri Crvenog krsta i učenici Medicinske škole održali su vršnjačku edukaciju na temu „Štetan uticaj duvanskog dima na zdravlje ljudi“.

Centar za prevenciju vranjskog Doma zdravlja sproveo je anketu   pod nazivom „Domaćinstvo bez duvanskog dima“.

Doktor  Dragan Pešić iz Centra za prevenciju kaže da statistika pokazuje da su u Srbiji i Vranju svaki drugi muškarac i svaka treća žena pušači.

- Svaki treći sedmak i svaki drugi srednjoškolac probali su duvanske proizvode.

Današnjim aktivnostima želimo da utičemo na svest ljudi da iz domova izbace duvanski dim koji je jednako štetan za pušače ali i nepušače koji se nalaze u njihovom okruženju – kaže Pešić.  

Jedan od predavača Lazar Stamenković, volonter Crvenog krsta,  kazao je da je osnovna poruka osnovcima da smanje konzumiranje duvana.

-  Deca su pod posebnim rizikom od izloženosti duvanskom dimu. Pasivno pušenje kod dece ima brojne posledice – kaže Stamenković.

U Apotekarskim ustanovama u Pčinjskom okrugu danas će biti podeljene stručne brošure o opasnosti pušenja po zdravlje i načinima odvikavanja od cigareta.

- U apotekama se mogu naći preparati koji pomažu u ostavljanju cigareta – kaže Suzana Antić Ristić, piar Apotekarske ustanove.

U O.Š. „Vuk Karadžić“ danas je otvorena izložba osnovaca pod sloganom „Stop pušenju“.

Rizik nastanka raka pluća kod nepušača izloženih duvanskom dimu veći je od 20 do 30 odsto, dok je rizik nastanka bolesti srca povišen za 23 odsto, upozoravaju stručnjaci.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: