Nazad

Kockari sve mlađi

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 14.06.2012 - 09:37

Sve više mladih u Vranju počinje sa kockanjem još u osnovnoj školi, opominju stručnjaci.

U vreme opšte finansijske krize, procenat mladih koji posećuju kladionice je veliki, a glavni razlog je,  kako kažu, popravljanje  mršavih džeparaca.
 
Sociolozi naglašavaju da je danas čitavo društvo stimulišući faktor za razvoj kockanja. 
Otvara se sve veći broj kladionica, jer države u krizi imaju tolerantniji odnos prema „igrama na sreću“, budući da i same beleže rast dobiti kroz poreze. 
 
- Kockanje je masovna društvena pojava i veliki problem društva, a rezultat je nemogućnosti čoveka da radom dođu do zarade - kaže sociolog Ana Janković.
 
Dobitak kao i gubitak u kladionicama mogu biti faktori koji stimulišu zavisnost, kažu psiholozi. 
 
Oni ističu da su adolescenti  najpodložniji zavisnosti jer još uvek nisu formirani kao ličnosti, i nemaju svest o tome šta kladionice znače. 
 
- Rizična grupa su deca čiji se roditelji kockaju, pa lakše usvajaju takav model ponašanja - kaže psihoterapeut Suzana Stojković.
 

Obzirom na društvenu prihvaćenost, veliku dostupnost i rasprostranjenost kladionica, čini se da,sve dok  roditelji deci ne ukažu da samo rad i ulaganje u sebe donosi dobit, oni će na kockanje gledati kao na prihvatljivo ponašanje, upozoravaju stručnjaci. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: