Nazad

Komisija spremna: OSIROMAŠENI URANIJUM tek vrh ledenog brega

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 24.09.2018 - 12:58

U narednih desetak dana Komisija za ispitivanje posledica NATO bombardovanja odlazi u Vranje gde će prikupiti informacije koje su značajne za nastanak određenih oboljenja – izjavio je za RTS predsednik Komisije Darko Laketić.

Pljačkovica, simbol delovanja osiromašenog uranijuma FOTO: S. Tasić/OK Radio
Komisija će prikupiti svedočenja od lica koja su imala kontakt sa kontaminiranim terenom, kao i od njihovih porodica, najavio je Laketić gostujući u Dnevniku RTS-a.
 
Što se tiče uticaja na životnu sredinu, Laketić kaže da će se istraživati uticaj toksina i posle asanacije koju je uradio Institut "Vinča".
 
Navodeći da je Vranje imalo problem sa projektilima sa osiromašenim uranijumom, ukazuje da drugi gradovi imaju problema sa drugim toksinima.
 
- Osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega – ističe on i podseća da je u Pančevu gađana "Petrohemija", u Novom Sadu rafinerija, a u Nišu i Kragujevcu trafo-stanice, iz kojih se oslobodilo trafo - ulje sa kancerogenim pirulenom.
 
Komisija će ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupiće informacije sa terena, kaže Laketić i navodi da je prošle nedelje održan proširen sastanak Komisije, u koju su najeminentnije srpske ustanove poslale stručna lica.
 
Zaključci Komisije, kako je ranije najavljeno, mogu se očekivati 2020. godine, a oni će, smatra Laketić, Srbiji koristiti u svakom smislu, za asanaciju životne sredine i rano lečenje bolesnika i prevenciju.
 
Pored pomoći italijanskog parlamenta, koji je dostavio dokumentaciju, Laketić najavljuje da će predložiti ponovno ispitivanje ove problematike pred UN.
 
Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku Grada Vranja u okviru projekta "Ekološki putokaz". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja Grada Vranja.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: