Nazad

Konačno put do Kazanđola!

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 13.06.2014 - 11:26

Planinarski klub „ Železničar 2006.“ iz Vranja organizovaće u subotu 14. juna edukativni izlet do istorijskog lokaliteta Markovo Kale, putem novouređene staze koja prati tok Vranjske reke.

Sa lica mesta

Na ovaj izlet mogu da krenu svi zainteresovani,  a otvaranje staze i početak šetnje planiran je okupljanjem ispred zgrade Skupštine grada u 10 časova.

Ninoslav Jordanov, predsednik PK „ Železničar“  vidi izlet kao svojevrstan praznik prirode u kome će moći da uživaju svi sugrađani.

- Planinarski klub je odradio ekološki projekat na nivou grada koji podrazumeva uređenje Gradske reke i Kazanđola.  

Projekat  je imao  za cilj  očuvanje  prirodne retkosti i lepote – rekao je Jordanov.

Projektom ugovorenim sa Gradskom upravom oktobra 2013. godine klub je dobio sredstva za uređenje staze u klancu Gradske u dužini od četiri  kilometara.

Staza deo je Evropskog pešačkog puta, a članovi kluba uložili su veliki trud da se zapušteni i zagađeni prostor doline gradske reke vrati u prvobitno stanje.

Jordanov kaže da je očišćena velika količina smeća tom prilikom i uputio apel sugrađanima da više ne ruže okolinu otpadaom.

- Na trasi su očišćene i proširene staze sa obe strane gradske reke, napravljena su tri mosta, postavljen veći broj stolova i kluipa za odmor namenjenih boravku u prirodi,a neke deonice ograđene su gelenderima – pojašnjava on.

Osim uređenja prostora u dolini Vranjske reke obezbeđena je i oprema kao i tehnički uslovi za opremanje alpinističkog pravca na steni iznad  klanca gde će članovi kluba moći da treniraju i stiči znanja potrebna za planinarenje.

U šetnji uređenom stazom na potezu Crkva Svete Petke – Beli Most - Manastir Sveti Nikola - Kazanđol - Markovo Kale učestvovaće i đaci OŠ „Branko Radičević“ kao i mladi džudisti.

Prikazivanje kulturne i prirodne retkosti doline Gradske reke osnovna je zamisao ovog izleta, a na istorijskom lokalitetu Markovo Kale biće organizovano i predavanje profesora istorije.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: