Nazad

Malu Mariju mnogi HOĆE DA USVOJE

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 22.08.2019 - 09:49

Roditelji male Marije, koju je majka rodila 4. avgusta i ostavila u porodilištu u Vranju, nisu se predomislili i nisu se interesovali da je odvedu u svoj dom.

Mala Marija u porodilištu. Foto: S.Tasić/OK Radio

Zaposleni na neonatologiji kažu da se to verovatno neće ni desiti, jer na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva, mogu da procene kada će se roditelji predomisliti i doći po svoje dete.

Ova porodica živi u Trgovištu, ima još šestoro dece, i prema navodima nadležnih iz Centra za socijalni rad u ovom mestu, poznati su ovoj ustanovi i korisnici su socijalne pomoći.

Roditelji su bez stalnog zaposlenja, a otac povremeno radi na  građevini u Beogradu ili drugim većim gradovima u Srbiji.

Mala Marija, koju od milošte zovu Mara, nakon što napuni mesec dana, verovatno će prvo otići u hraniteljsku porodicu, a tek na eventualno usvajanje.

Milena Kostić Nedeljković, direktorka Centra za socijalni rad u Trgovištu, kaže da je njihova ustanova upoznata sa slučajem.

- Preduzeli smo sve potrebne mere iz naše nadležnosti - kratko je rekla direktorka, ne želeći da govori o detaljima.

Dragana Arsić, direktorka Centra za socijalni rad u Vranju, navodi kakva je praksa u slučaju kada roditelji ostave svoju decu.

- Prvo uzimamo izjavu još dok je majka u porodilištu o tome da li ona želi ili ne da brine o detetu. Posle dva meseca, obavimo još jedan individualan razgovor i uzmemo izjavu od majke, a ukoliko se ona i drugi put izjasni da ne želi da brine o detetu, pitamo je za razloge.

Ako su razlozi materijalne prirode, nerešeno stambeno piatnje, ekonomska situacija i sl, pokušavamo da pomognemo.  Ako ni to ne urodi plodom preuzimamo brigu o toj deci.


Mesec dana imamo mogućnost za preuzimanje deteta iz bolnice, pišemo rešenje o starateljstvu i pronalazimo hraniteljsku porodicu
-  pojašnjava Arsićeva.

Vranje je grad sa razvijenim hraniteljstvom, tvrdi Arsićeva, kao i to da ovdašnji centar dobro sarađuje sa onim u Trgovištu u ovakvim situacijama.

- Za sada nas još niko nije kontaktirao iz Trgovišta, jer se dešava da kada oni ne mogu da obezbede hraniteljsku porodicu, mi nalazimo rešenje.

Za poslednjih pet godina ostavljeno je 11 beba u porodilištu u Vranju, a razlozi su najčešće izostajanje podrške majkama od strane najbliže okoline, što je propraćeno i lošom ekonomskom
- dodaje Arsićeva.

Sudbina male male Marije raznežila je Srbiju, pa su već počeli da se javljaju parovi koji žele da je usvoje, ali nadležni iz oba centra kažu da procedura usvajanja sledi kasnije i da je dosta složena.

Praksa u Vranju pokazuje da deca napune i godinu dana, pre nego što budu usvojena.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: