Nazad

Medijska koalicija: Vlada hitno da pomogne MEDIJIMA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 29.03.2020 - 13:29

Medijska i novinarska udruženja - NUNS, NDNV, ANEM, Lokal Press, AOM i Asocijacija medija, u saradnji sa Sindikatom "Nezavisnost", uputila su Vladi Srbije predloge mera za ublažavanje negativnih posledica vanrednog stanja po ekonomski opstanak medija i zaštitu radnih prava novinara i medijskih radnika, kako bi se osigurao nesmetan protok informacija i potpuno i pravovremeno informisanje javnosti.

Lokalni mediji su posebno ugroženi FOTO: Thinkstock
U dopisu Vladi naglašeno je da se mediji trenutno suočavaju sa brojnim problemima, od nedostatka opreme i dezinfekcionih sredstava za bezbedan rad do dramatičnog umanjenja prihoda usled gubitka prihoda od reklama i prolongiranje rokova za sprovođenje projektnog sufinansiranja i drugih javnih konkursa.  
 
Zato je neophodno da državni organi predvide mere koje će ublažiti negativne efekte vanrednog stanja na rad medijskih kuća i novinara, a novinarska i medijska udruženja su predočila najhitnije mere koje se tiču bezbednosti na radu, radnih prava i ekonomske održivosti.
 
U dokumentu se takođe ističe da su lokalni mediji i slobodni novinari posebno ugroženi.
 
- Njihova ionako teška ekonomska pozicija uvođenjem vanrednih mera postaje još teža i čini ih potpuno ekonomski neodrživim.
 
Naglašavajući potrebu građana da u ovim trenucima budu pravilno informisani, kao i potrebu za medijima koji su kredibilni i plasiraju tačne i proverene informacije, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, smatramo da je neophodno da državni organi predvide mere koje će ublažiti negativne efekte vanrednog stanja da bi se zaštitilo informisanje građana - navodi se u saopštenju.
 
U predlogu Vladi Srbije naveden je paket mera, od najhitnijih, gde spada nabavka zaštitnih sredstava, preko ekonomskih, do mera za zaštitu prava novinara i medijskih radnika.
 
Iz Medijske koalicije napominju da navedene mere i uslovi mogu da važe isključivo za medije koji ne otpuštaju radnike u vreme važenja vanrednog stanja i koji se pridržavaju etičkih standarda u izveštavanju.
 
- Veliki broj država je već uveo mere za pomoć medijima i slobodnim novinarima te smatramo da će i naša država pokazati razumevanje i uvažiti zahteve medijske i novinarske zajednice i uvideti važnost postojanja profesionalnih medija u ovakvim okolnostima - ukazuje se u saopštenju.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: