Nazad

MESEC DANA OD POČETKA PROTESTA: Nema razumevanja za ZAHTEVE BORACA (FOTO)

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 02.11.2019 - 23:29

Ni posle četiri nedelje od početka mirnih protesta ispred Skupštine Srbije ratnih veterana i ratnih vojnih invalida, nema pomaka u rešavanju zahteva, koji se tiču ostvarivanja njihovih ljudskih prava i rešavanja problema sa kojima se sreću u svakodnevnom životu.

Borci ispred Predsedništva Srbije. Foto: FB/Lična arhiva

Učesnici protestnog skupa, koji čitav mesec danju i noću borave u šatorima u Pionirskom parku preko puta srpskog parlamenta, zahtevaju povlačenje Predloga zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, osnivanje boračkog ministarstva, kao i uvođenje boračkog dodatka.

Okupljeni borci od početka protesta traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi i njemu predočili svoje zahteve lično, ali za sada do toga još nije došlo.

Oni su zahteve predali Skupštini Srbije i Predsedništvu. Iz Predsedništva Srbije su veterane uputili na razgovor u resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. No kako nije došlo do pomaka u tim razgovorima, borici su se opet obratili Ivici Kojiću, šefu kabineta predsednika Vučića.

Nenad Stanić, borac sa Košara i jedan od organizatora protesta, kaže da veterani nisu našli zajednički jezik sa nadležnim ministarstvom, odnosno sekretarom Nenadom Nerićem, kao ni sa ministrom Zoranom Đorđevićem.

- Ostajemo pri našem prvenstvenom zahtevu da nas predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primi na razgovor.

Verujemo da će predsednik imati razumevanja za naš zahtev, kao što ćemo mi imati strpljenja do ispunjenja istog
- kaže Stanić.

Kako  je nedavno u Skupštini ministar Đorđević za njih rekao da ih je svega “0,1odsto boračke poluplacije”, u toku je akcija pisane podrške njihovim zahtevima .

- Za sada je potpisivanje u Pionirskom parku, a u narednom periodu će biti i u drugim gradovima širom Srbije. Dokumentaciju možete preuzeti na sajtu nabranikuotadzbine.rs, ukoliko niste u mogućnosti da dođete do Pionirskog parka.

Ukoliko ste borci, preuzmite dokument koji se odnosi na borce, a takođe je i isti način preuzimanja i za građane
  - pojašnjava Stanić.

Dokumentaciju za prikupljanje potpisa možete preuzeti na linku https://nabranikuotadzbine.rs/pocetak-prikupljanja-pismene-podrske-veteranima/

Okupljeni borci sve vreme ističu jedinu pripadnost otadžbini i narodu za koji su se, kako kažu, u ovim poslednjim ratovima i borili. Većina njih učestvovala je u borbama na Košarama, Paštriku i ostalim delovima Kosova i Metohije 1998/99 godine, ali i u ratovima iz devdesetih.

Cilj kampovanja u Pionirskom parku  je da se od nadležnih državnih institucija traži hitno rešavanje određenih zahteva koji se tiču cele boračke populacije i višedecenijskih uskraćenih ljudskih prava, ljudskih prava po ugledu na svet i najbližu okolinu.

Podsetimo, u vreme početka jesenjeg sazedanja Skupštine Srbije, ratni veterani počeli su protest  5. oktobra u 12 časova ispred parlamenta, nezadovoljni svojim društvenim položajem i najnovijim zakonskim rešenjima koja se tiču njihovih ljudskih prava, a koja su predviđena predlogom Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, u vezi čega je, podsetimo, prva javna rasprava održana u Vranju, a potom i u još 12 većih gradova u Srbiji.

Zahtevi ratnih veterana su da se predlog nacrta Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti povuče iz procedure, da se ponovi rasprava i da se formira nova radna grupa. Zatim, da se skine ograničenje za posttraumatski stresni poremećaj  (PTSP) i ostale bolesti koje on prouzrokuje, sa dosadašnjeg ograničenja od pet godina za ostvarivanje boračko invalidskih prava.

Takođe, jedan od zahteva je i da Dan ratnih veterana bude Vidovdan i da se obeležava kao državni praznik. Borci traže i da se borački dodatak ostvaruje za veterane do 60. godine života, a posle tog perioda usledio bi odlazak u boračku penziju, bez obzira na materijalni i socijalni status. Nacionalne penzije za sve ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca, ali i formiranje posebnog boračkog ministarstva, na čijem bi čelu bio dokazani ratni veteran, kao i ukidanje boračkih prava dezerterima, takođe su preduslovi za koje se veterani zalažu, kako bi postigli ostvarivanje svojih ljudskih prava.

U prvih mesec dana okupljanja i noćenja u Pionirskom parku, podršku borcima dali su brojni građani, kao i pojedine javne ličnosti, umetnici i drugi.

Borci su istrajni u svojim zahtevima i kako kažu neće ih iz Pionirskog parka pomeriti ni hladnoća i nadolazeća zima.

Za mesec dana protesta oni su promenili samo položaj, primakavši šatore bliže ka zgradi Predsedništva. Tu će, kažu i ostati do konačnog ostvarivanja svojih zahteva.

S.T.

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku grada Vranja u okviru projekta "Živimo zajedno a ne jedni pored drugih". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja grada Vranja.



 

Foto Galerija

Borci u Pionirskom parku

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: