Nazad

MILENKOVIĆ: Paket mera ekonomskih olakšica na lokalnom nivou

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 07.05.2020 - 13:53

Grad Vranje preduzeo je niz ekonomskih mera kako bi se ublažile posledice korona virusa na lokalnom nivou.

Slobodan Milenković sa saradnicima. Foto: S.Tasić/OK Radio

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković napominje da je najvažnije da se sačuvaju radna mesta, kao i da je potrebno pomoći onim privrednim subjektima, koji zbog vanrednog stanja nisu bili u mogućnosti da obavljaju svoje delatnosti.

- Mi smo prethodnih nekoliko nedelja imali intenzivne razgovore sa privrednicima, u cilju smanjenja, odnosno ublažavanja ekonomskih posledica, izazvanih pandemijom korona virusa.

U ovom periodu trebalo bi da se sve učini kako bi  se u privredi sačuvala radna mesta, a stim u vezi rukovodstvo grada Vranja, uz  razgovore sa Regionalnom privrednom komorom i privrednicima,  je predložilo niz mera za povećanje likvidnosti privrednih subjekata, koji su pretrpeli velike gubitke.

Te mere  se ogledaju u smanjenju taksi i naknada, kao i odlaganja plaćanja poreza i komunalnih usluga. Takse i naknade će biti umanjene od 15 odsto na godišnjem nivou 
- navodi Milenković.

On pojašnjava i da će zakupcima koji koriste gradske lokale biti umanjeni računi za mart, april i maj za 90 procenata zbog smanjenog prometa.

- Grad Vranje će kroz lokalne i mere koje je predvidela Vlada Srbije, kroz odlaganje plaćanja poreza na zarade i prihode od samostalne delatnosti, doprineti povećanju likvidnosti lokalne privrede u iznosu od 200 miliona dinara.

Od taksi i naknada za 15 procenata biće umanjene komunalna taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru, naknade za korišćenje delova zemljišnog pojasa opštinskog puta, ulice i drugog zemljišta,naknada za korišćenje gradskih ulica i poligona za obuku vozača, naknada za korišćenje posebno obeleženog prostora za parking mesto na javnim saobraćajnim površinama za taksi vozila, kao i naknada za zauzeće javne površine u komercijalne svrhe za letnje i zimske bašte, frižidere, aparate i montažne objekte.

Takođe, te takse i naknade neće biti naplaćene za period važenja vanrednog stanja, a to važi i za zakupce koji su ove obaveze unapred platili u ukupnom iznosu.

Njima će na zahtev biti vraćena sredstva ili ta sredstva mogu biti u pretplati.

Uputio bih i apel privatnim zakupodavcima da,
po ugledu na nas, umanje račune za izdavanje poslovnih prostorija
-  pojasnio je Milenković.

Predviđene su i olakšice za plaćanje akontacije poreza na imovinu za drugi kvartal koji dospeva 15. maja 2020.

- Ova akontacija može biti plaćena na 24 mesečne rate, uz grejs period, osnosno pauzu u otplati najviše do godinu dana.


Zahtev se može podneti Lokalnoj poreskoj administraciji (LPA) najkasnije do 20. maja, a odnosi se i na fizička lica ukoliko zbog finansijske situacije nisu u mogućnosti da izmire obaveze na vreme - ukazao je gradonačelnik Vranja.

 


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: