Nazad

Milošević: Tražimo BOLJA REŠENJA za prelaz Preševo

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 07.10.2019 - 11:59

Vranje - Veselin Milošević, zamenik direktora Uprave carina, rekao je da se sa kolegama iz Severne Makedonije intenzivno radi na poboljšanju pojedinih aspekata zajedničke kontrole na graničnom prelazu Preševo.

Milošević prilikom gostovanja na RTS-u FOTO: RTS/printscreen
Krajem avgusta otvoren je prvi zajednički granični prelaz Preševo-Tabanovce, na granici između Srbije i Severne Makedonije
 
To je prvi prelaz na kome je primenjen koncept "One stop shop", koji podrazumeva da se i putnici i prevoznici zbog graničnih formalnosti na prelazu zaustavljaju samo jednom, što bi trebalo da omogući značajno ubrzanje prometa putnika i robe preko granice. 
 
Međutim, iskustva putnika i prevoznika koji su iskusili ovu novinu ukazuju da ima i te kako problema u realizaciji ove ideje.
 
Gostujući u Јutarnjem programu RTS Veselin Milošević, zamenik direktora Uprave carina, rekao je da Uprava carina zajedno sa graničnom policijom i kolegama iz Severne Makedonije intenzivno radi na poboljšanju pojedinih aspekata zajedničke kontrole.
 
- To podrazumeva one aspekte za koje zajedničkim radom i kroz kompromis treba da tražimo neka bolja rešenja, kako bi ubrzanje osetila privreda, pre svega prevoznici i naravno naši građani, kao i svi ostali putnici koji koriste taj prelaz - rekao je on.
 
Kada je reč o aspektima koji zahtevaju dodatni angažman svih strana kako bi bili unapređeni, zamenik direktora je objasnio da se to odnosi pre svega na teretni saobraćaj.
 
- Ideja je bila da se smanji pritisak na prelaz i da se protok putnika i robe učini što efikasnijim.
 
S obzirom da je, u najvećoj meri, promet robe naša odgovornost – u tom segmentu ćemo i pokušati da učinimo sve što je u našoj moći da se obezbede uslovi neophodni da koncept zajedničke kontrole bude uspešan - istakao je Mlošević.
 
On je naglasio da je prelaz Preševo jedan od naših najvećih, a ujedno i najefikasnijih prelaza. 
 
U Srbiju za 24 časa na Preševu uđe oko 600 kamiona, što se smatra izuzetnim rezultatom, ocenio je on.
 
- Naime, to znači da carinska procedura Srbije u proseku traje oko 2.5 minuta
 
Sa druge strane, kolege iz Severne Makedonije su izrazile zabrinutost zbog nezadovoljstva pojedinih udruženja prevoznika, jer u Srbiji nemamo kapacitete za korišćenje tzv. brze trake namenjene za kamione koji su prazni ili samo tranzitiraju preko naše teritorije. 
 
Susreli smo se u više navrata na samom prelazu, a očekujemo i visoku delegaciju carinske administracije Severne Makedonije u Upravi carina u Beogradu. 
 
Tada ćemo potpisati zajednički predlog kako bi sadašnje stanje moglo da se unapredi - najavio je Milošević.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: