Nazad

Mošti RUSKIH SVETITELJA stižu u Vranje

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 27.11.2018 - 10:05

U utorak 27. novembra od 16 časova, u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju, Episkop vranjski Pahomije, zajedno sa sveštenstvom, monaštvom i verujućim narodom, svečano će dočekati kovčeg sa delovima moštiju rostovsko-jaroslavskih svetitelja iz Spaso-Jakovljevskog Dimitrijevog manastira grada Rostova u Rusiji.

Mošti iz Rusije. Foto: Eparhija vranjska

Mošti svetitelja, koje u Srbiji borave sa blagoslovom patrijarha Moskovskog i sve Rusije Kirila i patrijarha srpskog Irineja, a koje su prethodno boravile u Eparhiji banatskoj, u periodu od 27. do 20. decembra, boraviće na području Pravoslavne eparhije vranjske, i to u Vranju, manastiru Svetog Prohora Pčinjskog, Trgovištu, Bujanovcu, Preševu, Vranjskoj Banji, Vladičinom Hanu, Surdulici i Bosilegradu.

U kovčegu se nalaze mošti Svetog blagovernog velikog kneza Aleksandra Nevskog, Prepodobnog Sergija, igumana Radonješkog i čudotvorca sve Rusije, Prepodobnog Kornelija Pereslavskog, Prepodobnog Danila Pereslavskog, Prepodobnog Nikite, stolpnika Pereslavskog, blagovernog kneza Vasilija Jaroslavskog i blagovernog kneza Andreja Smolenskog.

Takođe, tu su i mošti Pereslavskog čudotvorca, Svetog Jakova, episkopa Rostovskog, blagovernog kneza Romana Ugličeskog, Svetog Isaije, episkopa Rostovskog, Svetog Ignjatija, episkopa Rostovskog, Svetog Ignjatija, episkopa Kavkaskog (Brjančaninov), blagovernog kneza Konstantina Jaroslavskog, Svetog mučenika Agatangela, mitropolita Jaroslavskog, Prepodobnog Avramija, Rostovskog čudotvorca, Svetog Dimitrija, mitropolita Rostovskog, Strastoterpca Jovana Čepolosova i blagovernih kneževa Teodora, Davida i Konstantina.

Svete mošti će od 27. novembra do 3. decembra biti u Sabornom hramu u Vranju, zatim do 5. decembra u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Sobini.

Planirano je da prema rasporedu svete mošti iz Rusije od 5. do 6. decembra biće izložene u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog.

Od 6. do 8. decembra biće u crkvi Svetog Nikole u Trgovištu
, potom do 10. decembra u crkvi Sv. apostola Petra i Pavla u Bujanovcu.

Potom se mošti sele u crkvu Sv. Dimitrija u Preševu, gde će biti od 10. do 11.  decembra.

Od 11.  do 12. decembra biće u crkvi Sv. proroka Ilije u Vranjskoj Banji
,  od 12.  do 14. decembra u crkvi Svetog Kneza Lazara u Vladičinom Hanu.

Po rasporedu od 14. do 16. decembra biće izložene u crkvi Svetog Georgija u Surdulici.

Od 16.  do 18. decembra biće u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice Bosilegrad.

Poslednjih dana  boravka u Eparhiji vranjskoj  od 18. do 20. decembra mošti će biti u manastiru Svetog Nikole u Vranju.


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: