Nazad

Muke po "Sanču"

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 04.07.2013 - 14:13

Sindikalci preduzeća „Sanč“ iz Vranja u četvrtak su optužili vlasnika te firme, Srđana Dejkovića za šikaniranje i zlostavljanje zaposlenih.

Sindikalci

Poslodavac je, prema rečima Nebojše Stevanovića, predsednika Odbora poverenika sindikata za Industrijski sindikat najurio kompletan Odbor sa posla, opstruirajući i onemogućavajući na taj način rad te sindikalne organizacije.

- Sam sam kao i ostali članovi Odbora dobio najpre rešenje o udaljenju sa posla  samo zato što sam predsednik sindikata.

Po tom udaljenju podneo sam tužbu Osnovnom sudu u Vranju da bi ubrzo dobio drugo rešenje o otkazu Ugovora o radu.

Nakon tog rešenja podneo sam proširenje tužbe na povraćaj na posao - objašnjava Stevanović.  

On kaže da je poslodavac zloupotrebljavajući finansijsku situaciju zaposlenih tražio od njih da prilikom potpisivanja Ugovora o radu ne čitaju isti, uz komentar „ako hoćeš da čitaš možeš da ideš odmah kući“.

Ugovor o radu prema njegovim rečima bez čitanja potpisali su svi radnici u firmi zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalaze.

Stevanović dalje objašnjava  da se ispostavilo da je potpisan ugovor u kome je precizirano da su radnici u obavezi da ukoliko napuste ili svojom krivicom budu udaljeni sa posla u narednih 10 godina moraju da plate u godini koju nisu odradili poslodavcu 500 evra.

-To je  postpisalo svih 500 radnika – kaže on.  

Zoran Nikolić, podpredsednik Odbora poverenika sindikata Industrijski sindikat kaže da radnici traže zaštitu svojih prava, redovnu isplatu zarada i plaćen prekovremeni rad, zbog čega je čitava priča dobila svoj epilog na sudu.  

Sindikalci su o svemu obavestili Ministarstvo privrede i najviši državni vrh, a pomoć ne očekuju od lokalne vlasti, koja je, kažu, preokupirana sama sobom.

Srđan Dejković, vlasnik „Sanča“ u četvrtak nije odgovarao na pozive novinara OK Radija.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: