Nazad

Mustafa: Prava Albanaca na jugu Srbije smanjena

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 19.03.2019 - 13:04

Vranje - Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa izjavio je da je tokom razgovora sa delegacijom Saveta Evrope za pitanja prava nacionalnih manjina ponovio probleme sa kojima se albanska zajednica u opstinama Preševo, Bujanovac i Medveđa suočava, među kojima su najveći problemi u obrazovanju, kulturi i sluzbenoj upotrebi jezika.

Mustafa je za agenciju Beta izjavio da su, prema njegovoj oceni, koju je preneo delegaciji Saveta Evrope koja je boravila u Bujanovcu, prava Albanaca izmenama Zakona o nacionalnim manjinama, koje su usvojene prosle godine, smanjena, odnosno da „novi zakon određuje funkcije a ne i nadleznosti Nacionalnog saveta Albanaca“.
 
- U razgovoru sam istakao da je novi Zakon o nacionalnim manjinama i nacionalnim savetima u suprotnosti sa Ustavom koji garantuje da se prava manjina ne smeju umanjivati
 
Ima i velikih problema u obrazovanju i nedostatku udžbenika na albanskom jeziku, u kulturi, kao i u službenoj upotrebi albanskog jezika na lokalnom nivou od strane regionalnih i republičkih institucija - rekao je Mustafa.
 
Mustafa je rekao i da je kao problem albanske zajednice u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa naveo to što „Vlada Srbije nije sprovela u delo dogovore i sporazume koji su već usvojeni a koji se tiču prava albanske nacionalne manjine u Srbiji“.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: