Nazad

Najezda krpelja u Vranju

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 08.05.2014 - 10:58

Najezda krpelja u Vranju i okolini preti da ozbiljno ugrozi zdravlje stanovništva, jer ove godine ti insekti nisu uništavani sa zelenih površina.

ilustracija


Kako saznajemo, od početka proleća zabeležen je veliki broj pacijenata sa ujedom krpelja, a mnogi od njih su sami kod kuće izvšili intervenciju uklanjanja, što je prema rečima stručnjaka veoma opasno.

– U Zavodu za javno zdravlje registrujemo godišnje od pet do šest slučajeva lajmske bolesti.

To nije smrtonosna zaraza, ali može da napravi zdravstvene probleme u organizmu. Najčešće se javlja kod osoba koje su same, nestručno izvadile krpelja.

Nisu svi insekti zaraženi, negde oko 30 odsto njih donosi lajmsku bolest. Kada dođe do obolevanja, uglavnom se javljaju problemi sa zglobovima, preskakanjem srca i promene na koži.

Dakle, nikako ne vaditi krpelja na svoju ruku, jer vrlo lako može doći do kidanja glave koja ostaje tom prilikom u telu čoveka – kaže epidemiolog ZZJZ Slađan Stanković.

Prema njegovim rečima, svakog proleća bi trebalo odraditi uništavanje insekata na zelenim gradskim površinama, ali ove godine Zavod za javno zdravlje taj posao neće raditi.

Kako saznajemo, poslednji put prskanje krpelja vršio je Zavod 2011. godine, a od tada o tome brine isključivo Gradska uprava. Deratizacija glodara je počela, a još uvek nije poznato kada će se uništavati insekti na području Vranja.

autor: Aleksandar Aca Stojković

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: