Nazad

Nema lekova, ali ima zamena

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 24.04.2013 - 13:34

U Apotekarskoj ustanovi u Vranju vlada nestašica pojedinih vrsta lekova, a najsporniji su antibiotici, lekovi za srce, za sprečavanje zgrušavanja krvi, kao i sredstva koja koriste asmatičari.

Gužve u apoteci u Vranju

Prema rečima nadležnih u državnoj apoteci ne može da se nađe sirup „sinacilin“, „amlogal“, koji koriste  pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, nema ni „sinkuma“, leka za regulisanje koagulacije i „durofilina“ za asmatičare.  

Nadležni objašnjavaju da se radi o nestašici medikamenata koji su deficitarni i na tržištu, ali da situacija ipak nije alarmantna u ovdašnjim apotekama zbog zaliha lekova koji su zamena onima koji nedostaju.

Za sada zamenu nemaju lekovi za asmatičare i sprečavanje zgrušavanja krvi.

Farmaceut Slaviša Stojković, šef Službe nabavke u apotekarskoj ustanovi u Vranju, kaže da još uvek nisu u problemu u kome se nalaze apotekarske ustanove u ostalim gradovima Srbije.

- Mali je broj lekova koji su deficitarni kod nas, ali na sreću imamo medikamente koje izdajemo kao zamenu. Čitavu pometnju napravilo je donošenje Zakona o sprovođernju javnih nabavki.

Sad smo u vakum prostoru, jer se čeka potvrda Vlade o tome da li treba   sprovoditi ili ne sprovoditi javne nabavke – objašnjava Stojković.

Sa druge strane čitava situacija uznemirava hronične bolesnike koji moraju da se drže terapije bez prekida. Kažu da nestašica lekova  dodatno ugrožava njihovo zdravlje.
 

Sa svoje strane apotekari kažu da nikaakvog razloga za brigu nema, jer je situacija samo  trenutna, i nalazi se pod potpunom kontrolom.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: