Nazad

Novi rast nezaposlenosti

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 21.09.2012 - 09:05

Broj nezaposlenih u Pčinjskom okrugu u poslednja dva meseca povećan je za 230 ljudi. Sada je u Vranju bez posla čak 8.000 ljdui, dok se taj broj u Okrugu penje do 28.000 nezaposlenih.

Detalj iz NSZ-a
Po broju nezaposlenih bez stručne spreme prednjači opština Bujanovac sa 1.510 lica.
 
Nadležni napominju da zabrinjava podatak da na tržištu rada poslodavci ne iskazuju nikakve potrebe za upošljavanjem novih radnika. 
 
Situacija prema njihovim ocenama nimalo „ružičasta“ a mogu je kažu  promeniti samo strane investicije ukoliko ih bude bilo u narednom periodu.
 
Dragana Nakić, piar službe napominje da su sve aktivne mere zapošljavanja od strane države „potrošene“. 
 
Ona navodi da na posao u regionu čeka čak 13.500 ljudi koji do sada nisu imala nikakvo radno iskustvo, a da je veliki broj evidentiranih, 2.603, mlađi od 30 godina. 
 
Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja najviše je lica bez osnovnog obrazovanja, u Okrugu 3.882, u Vranju 574. 
 
Kako napominje Nakićeva, među nezaposlenima je 1.159 korisnika novčane naknade.
 
- To su lica koja su bila u radnom odnosu, ali su ostala bez posla. U Vranju je oko 470 takvih slučajeva – kaže Nakićeva.
 
Ona objašnjava da se broj nezaposlenih povećava i po osnovu tehnološkog viška. U Pčinjskom okrugu je na evidenciji 193 a u Okrugu 757 lica. 
 

Nakićeva napominje da je alarmantan podatak da su među nezaposlenima i 223 samohrana roditelja, a da je tri puta veći broj supružnika koji su bez posla.  

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: