Nazad

NSA traži KONZULAT ALBANIJE u Bujanovcu ili Preševu

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 19.08.2019 - 12:05

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa izjavio je da je Ministarstvu inostranih poslova Albanije uputio dopis sa zahtevom da konzularno predstavništvo otvori u tzv. "Preševskoj dolini", gde živi većina Albanaca u Srbiji.

Preševo FOTO: OK Radio
Navodeći da Nacionalni savet Albanaca kao institucija ima zakonska ovlašćenja da uputi takvu inicijativu, Mustafa je za agenciju Beta ocenio da bi otvaranje konzulata Albanije u Bujanovcu ili Preševu poboljšalo položaj Albanaca u tim opštinama, kao i odnose Srbije i Albanije.
 
- Dopis je poslat od strane Nacionalnog saveta Albanaca, ali je sve ostalo što se tiče otvaranja konzulata u nadležnosti ministarstava inostranih poslova Srbije i Albanije, i ide diplomatskim kanalima, tako da nemam informacije o tome da li će i kada naš zahtev biti usvojen - kazao je Mustafa.
 
On je ocenio da „nije logično da Albanija ima ambasadu u Beogradu, a da nema konzularno predstavništvo u Bujanovcu ili Preševu, gde živi najveći broj Albanaca“.
 
- Otvaranje konzulata Albanije bi mnogo doprinelo očuvanju kulturnog integriteta Albanaca u Preševskoj dolini, a bilo bi i od velike pomoći studentima koji studiraju na univerzitetu u Tirani. 
 
To bi doprinelo i ispunjenju uslova na putu pridruživanja Evropskoj uniji, za poboljšanje dobrosusedskih odnose Srbije i Albanije - rekao je Mustafa.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: