Nazad

Obeležena godišnjica oslobođenja Vranjske Banje u Drugom svetskom ratu

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 07.09.2020 - 09:50

Polaganjem venaca kraj Spomenika palim borcima u Vranjskoj Banji obeležena je 76. godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Foto: vranje.org.rs

Vence i cveće na spomenik stradalima položili su narodni poslanik Slaviša Bulatović, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, predsednik GO Vranjska Banja Dragan Sentić sa saradnicima, delegacija 4. brigade Kopnene vojske Srbije i Ministarstva odbrane, predstavnici SUBNOR-a Vranje i Vranjska Banja.
 
Prisutnima se najpre obratio predsednik GO Vranjska Banja Dragan Sentić, koji je istakao da je u Drugom svetskom ratu Srbija bila zemlja stradanja i velike patnje, i da ni jug nije bio izuzetak.

- Odmah po slomu jugoslovenske armije, Bugari su okupirali jugoistočne delove Kraljevine Jugoslavije i Vranjska Banja ušla je u sastav Bugarske okupatorske pokrajine „Skoplje“.

Mnoga sela na jugu Srbije bila su spaljena, a civili streljani. Usledile su teške godine, ali vojne formacije Narodnooslobodilačke vojske
Jugoslavije pružale su žestok otpor okupatoru i na kraju izvojevale slobodu
- rekao je Sentić.
 
U ime rukovodstva grada Vranja, obratio se gradonačelnik dr Slobodan Milenković, istakavši da je 6. septembar jedan od najvažnih datuma u istoriji Vranjske Banje.

 - Iako na krajnjem jugu Srbije, Vranjska Banja je, uz Vranje, uvek bila na vatrometini, na sudaru civilizacija, naroda, mentaliteta i običaja.

Bogata prirodnim resursima, pre svega najtoplijom mineralnom vodom u Evropi, a potom i rudama, Vranjska Banja je kroz svoju istoriju privlačila osvajače.

 
Tako je bilo i u Drugom svetskom ratu. Ali hrabri i slobodoljubivi narod Vranjske Banje i okoline nije pokleknuo pred surovošću okupatora i 6. septembra 1944. Vranjska Banja je oslobođena - rekao je gradonačelnik.
 
On je naglasio da država može da sačuva svoj nacionalni identitet samo u slobodi.

 - U tom duhu i mi, njihovi potomci, trasiramo put kojim će u budućnosti ići naša deca i buduće generacije.
 
To je slobodarski duh koji se temelji na pravim vrednostima za koje se zalažemo svi mi kao i moderna Evropa kojoj težimo.

Zbog toga ćemo i u godinama koje dolaze nastaviti politiku jačanja Vranjske Banje,
turističkog bisera juga Srbije.

Infrastrukturnim i komunalnim uređenjem, dovođenjem novih investitora, stvaranjem uslova za ostanak mladih i razvoj potencijala koje banja ima.

Budite sigurni da će rukovodstvo grada Vranja pružiti punu podršku gradskoj opštini, kako bi zajedno unapredili standard i uslove za život
stanovnika
- istakao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: