Nazad

Objavljen web Rečnik vranjskog govora

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 21.07.2013 - 01:24

Vranje - Digitalno izdanje Rečnika govora Južne Srbije, autora Momčila Zlatanovića, postavljeno je na internet portalu www.vranje.co.rs.

eRecnik na portalu

Prema rečima autorke ovog rečnika Miljane Mladenović, on inicijalno sadrži 10.950 pojmova, a kreiran je na osnovu treég izdanja istoimenog Rečnika autora Zlatanovića na čijoj izradi je radio 10 godina.

- Za razliku od književnog srpskog jezika, dijalekat juga Srbije sadrži 32 glasa - fonema.

Slovne oznake za dva dodatna glasa izbor su samog autora- kaže Mladenovićeva. Autor Momčilo Zlatanović izjavio je za elektronsku verziju svog dela da je na njemu radio oko dve godine.

- Radeći decenijama na istraživanju narodnog pesništva južne Srbije i Kosova, nisam mogao, a da se ne interesujem za leksiku.

Ovaj Rečnik je urađen u nameri da lјude upozna sa tradicijom našeg ambijenta i duše naših lјudi. Otuda mislim da će on pomoći bolјem upoznavanju krajeva jugoistočne Srbije – istakao je Zlatanović.
Realizaciju elektronskog Rečnika pomogao je Registar nacionalnog Internet domena Srbije u okviru projekta 4PI.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: