Nazad

Obnova najstarije zgrade u Srbiji

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 26.05.2014 - 12:34

Jedna od nastarijih zgrada u Srbiji, Selamluk Pašinog konaka u Vranju, u kojoj se danas nalazi Narodnu Muzej, uskoro će biti temeljno obnovljena.

Muzej u Vranju

Svi uslovi za sanaciju kompletnog krova zgrade su obezbeđeni su, a čitav proces trebao bi da bude završen do jeseni.

Radovi će obuhvatiti kompletno presvlačenje krova, što podrazumeva promenu svih ćeremida i krovne kronstrukcije koja je na obodima u veoma lošem stanju, zbog čega vrlo lako može doći do urušavanja.

Dragan Dejanović, direktor vranjskog Muzeja navodi da po prvi put postoji opipljiv projekat koji ovoj zgradi može da vrati stari sjaj, što ranijih godina nije bilo moguće zbog nepostojanja projektno – tehničke dokumentacije.

- Postupak je pokrenut i već tokom ove nedelje komisija će objaviti tender koji bi uz poštovanje svih zakonskoh propisa trebao da traje mesec i po dana – rekao je Dejanović i dodao da je projektna dokumentacija rad niškog Zavoda za zaštitu spomenika koja je u celosti dostavljena Muzeju protekle nedelje.

Projektnu dokumentaciju finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja a njena izrada koštala je 300.000 dinara.  

Lokalna samoupava, sa druge strane, odobrila je 4,5 miliona dinara iz budžeta za potrebe sanacije krova čija ja dotrajalost više nego očigledna, ali ona po rečima Dejanovića nisu dovoljna.

- U odnosu na sredstva koja su nam odobrena upravljaće se i nabavka.

Potrebno je mnogo više ali koliko je budžetom odvojeno sa tim ćemo i da radimo.

To je prva faza rekonstrukcije i ona obuhvata sanaciju krova gde više od deset posto površine treba promeniti – kaže Dejanović za OK radio.
Tokom nedavnih obilnih padavina krov je po prvi put i krenuo da prokišnjava čime je ugrožen veći deo zbirke eksponata kao i tavanica koja je izrađena u duborezu.

Inače zgrada Pašinog konaka datira iz 1765. godine, a sastoji se od dve zgrade - Selamluka, u kojoj je bio službeni deo, i Haremluka, gde su se nalazile privatne odaje.

Danas se u Selamluku nalazi uprava Muzeja kao i izložba većeg dela vrednih eksponata, dok je Haremluk etno restoran.

Milan Zdravković

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: