Nazad

Od Evropske unije i Norveške stižu respiratori i monitori vredni 4,5 miliona evra

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 01.05.2020 - 11:20

Prvih četrdeset od ukupno 100 monitora namenjenih za intenzivnu negu koji su nabavljeni sredstvima Evropske unije i Kraljevine Norveške stiglo je u Srbiju i biće isporučeno zdravstvenim ustanovama kao dopuna postojećoj opremi u jedinicama poluintenzivnog i intenzivnog lečenja i nege.

Foto: Promo

Takođe, uz podršku EU i Norveške, Srbija će dobiti i 50 aparata za anesteziju koji uključuju respiratorni monitoring i sveobuhvatno praćenje vitalnih parametara.

Tri ovakva aparata su već isporučena, deset uređaja stiže sutra, a tokom prve nedelje maja očekuje se preostalih 37 komada. Vrednost ove opreme iznosi 3,2 miliona evra.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, zahvalio se na donaciji i rekao da udruženi možemo da pobedimo pandemiju.

- Želim mnogo da se zahvalim Evropskoj Uniji i Kraljevini Norveškoj na donaciji. Danas stiže značajna pomoć u respiratorima, monitorima i aparatima za anesteziju.

Ovo je važno jer će se po ovome meriti snaga jednog zdravstvenog sistema. Ono što je naša želja, i zato sam posebno zahvalan EU i Norveškoj, je što ćemo se ponositi zdravstvenim sistemom u budućnosti.

Svuda po Srbiji ćemo gledati da ljudi mogu da osete neuporedivo viši nivo zdravstvene zaštite nego što su ga osećali do juče.

Živela solidarnost i naša prijateljstvo i verujem da će građani Srbije moći da vide koliko nam je koristilo, iako to možda nije najbolja reč da se opiše, prijateljstvo i koliko samo tako možemo da pobedimo ne samo ovu bolest već i veoma brojne izazove koji su pred nama tokom leta, ali i tokom jeseni i zime
- rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska dela prispele medicinske opreme u magacinu kompanije Milšped u Krenješevcima odakle se oprema u skladu sa procenama i potrebama Ministarstva zdravlja transportuje u zdravstvene ustanove u zemlji.

U Srbiju bi tokom prve polovine maja trebalo da stigne i 70 respiratora potrebnih pri kritičnom zbrinjavanju pacijenata pozitivnih na Covid-19. Ukupna vrednost ovih uređaja, od kojih je EU finansirala nabavku 50, a Kraljevina Norveška 20 komada, iznosi 1,3 miliona evra.

Evropska unija je, u okviru svog „globalnog odgovora“ na borbu protiv aktuelne pandemije, vrednog 15,6 milijardi evra, opredelila incijalnu podršku Srbiji od 93 miliona evra, a jedan deo te pomoći od skoro pet miliona evra podrazumeva upravo nabavku ove neophodne medicinske opreme.

- Od početka krize, EU je radila non-stop kako bi odgovorila na zahteve Srbije i nabavila i prevozila neophodnu medicinsku opremu za srpske zdravstvene ustanove, u duhu solidarnosti i saradnje.

Odmah smo izdvojili 93 miliona evra, od čega 15 miliona za finansiranje neposredne nabavke i prevoza tereta najpotrebnijeg medicinskog materijala.

Zahvaljujući ovim finansijskim sredstvima, gotovo da nije prošao dan bez da je EU prevezla ili kupila neophodnu opremu za Srbiju.

Prošle nedelje sam pozdravio dolazak 800.000 zaštitnih maski i drugog materijala.

Čast mi je da danas prisustvujem ovoj svečanosti sa predsednikom kako bih obeležio isporuku dodatne važne opreme
: ukupno 125 uređaja za intenzivnu negu - 50 monitora za intenzivnu negu, 50 respiratora i 25 uređaja za nadgledanje, ventilaciju i anesteziju, deo je već stigao danas. Uz to, 100 kontejnera, 300 termometra, 100 koncentrata kiseonika i reagensi za testove, već se distribuiraju.


Ovo su rezultati paketa podrške EU Srbiji zajedno sa UNOPS-om, a ceo paket vredan je 4,9 miliona evra.

Iako pružamo hitnu pomoć u kritičnoj fazi, mi takođe nastavljamo da jačamo zdravstveni sistem Srbije. Ova oprema će i ubuduće biti veoma korisna
. To je u skladu sa podrškom koju je EU pružala zdravstvenom sistemu Srbije u poslednje dve decenije. EU će i u budućnosti nastaviti da stoji uz Srbiju i njene građane.

Naša solidarnost i saradnja obuhvataju širok spektar neposrednih inicijativa i akcija za borbu protiv COVID-19 i za podršku ekonomskom oporavku u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, koji EU finansira sa 3,3 milijarde evra, kako je juče najavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Drago mi je što će sledeće nedelje Samit lidera Zapadnog Balkana i EU još jednom potvrditi posebnu solidarnost i zajednički put EU i ovog regiona, a naročito Srbije
- izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Kraljevina Norveška je na početku krize opredelila sredstva za hitnu pomoć u borbi protiv korona virusa.

- Naša solidarnost sa Srbijom ima duboke korene u dugom prijateljstvu dva naroda, pa mi je izuzetno drago što možemo da pomognemo u suzbijanju krize kroz unapređenje kapaciteta jedinica za intenzivnu negu.

Ovaj dan čekali smo nestrpljivo, jer kašnjenja su bila uzrokovana veoma teškim uslovima na međunarodnom tržištu sofisticirane medicinske opreme.

Ali, svi ovi vredni uređaji koji su pristigli i koji će stići u Srbiju na narednim danima, značajno će unaprediti kapacitete za lečenje obolelih u Srbiji, a Norveška je spremna da doprinese i dugoročnim merama -
rekao je norveški ambasador u Srbiji Jern Eugen Jelstad.

Svu medicinsku opremu koju su donirale Evropska unija i Norveška, pre svega respiratori, monitori za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, kao i aparati za anesteziju i potpornu respiratornu terapiju,  predviđeni su za kraću ili dužu respiratornu podršku kod pacijenata koji pate od akutnog respiratornog distresa, spazma ili opstrukcije pa ova podrška zdravstvenom sistemu u Srbiji doprinosi ne samo u suzbijanju virusa Covid-19 već u njegovom sveobuhvatnom i redovnom funkcionisanju.

Nabavku ove medicinske opreme sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, koja je globalno pokrenula mehanizam za hitne nabavke.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: