Nazad

Održana tradicionalna manifestacija „Vranjsko veče u Beogradu“ (Foto)

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 24.03.2024 - 17:20

U organizaciji Zavičajnog udruženja Vranjanaca „Žuto cveće“ i uz podršku Grada Vranja sinoć je održano tradicionalno „Vranjsko veče“ u Beogradu.

Foto: Udruženje
U beogradskom restoranu „Jezero“ na Adi Ciganliji održano je „Vranjsko veče“, kojom prilikom se okupilo više od 600 gostiju, ljubitelja i poštovalaca vranjske tradicije, muzike, igre, derta i sevdaha.
 
Goste i učesnike manifestacije pozdravio je predsednik udruženja prof. dr Dragan Mikić, koji je izrazio zadovoljstvo brojem prisutnih gostiju, pri čemu im je poželeo da uživaju u muzici i druženju, ali da ne zaborave na humanitarni dobrotvorni karakter večeri, čiji je jedan od ciljeva davanje podrške porodici Ninoslava i Aleksandre Zlatković sa šestoro dece iz Vranja.
 
Nakon Mikića, prisutne na manifestaciji pozdravio je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković. On je izrazio veliko zadovoljstvo što Grad Vranje i Zavičajno udruženje Vranjanaca „Žuto cveće“ uspevaju da sačuvaju više od jednog veka staru tradiciju održavanja manifestacije „Dani Vranja u Beogradu“, u čijoj završnici se redovno organizuje „Vranjsko veče“ koje po pravilu okupi više stotina Vranjanaca i prijatelja Vranja. U tom smislu dr Milenković je ukazao na potrebu da se ojačaju mostovi između Vranjanaca u Vranju i Beogradu, ističući činjenicu da je Vranje mnogo dalo našoj prestonici, u kojoj živi i stvara veliki broj Vranjanaca. Upravo ti Vranjanci bi sa svojih pozicija mogli da pomognu svom rodnom gradu i Zavičaju. 
 
Na kraju svog obraćanja, gradonačelnik dr Milenković je u ime Grada Vranja uručio prigodnu umetničku sliku prof. dr Draganu Mikiću povodom desetogodišnjice rukovođenja Zavičajnim udruženjem Vranjanaca „Žuto cveće“. Posle pozdravnih govora uručene su zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su dali poseban doprinos i podršku radu Zavičajnom udruženju „Žuto cveće“. Među njima su bili Gradsko veće Grada Vranja, kompanija „Alco Group“, folklorni ansambl „Sevdah“, Branislav Trajković, generalni direktor HK „Yumco“, Dragan Stanković, glumac, Branimir Stošić Kace, profesor fizičkog vaspitanja i interpretator tradicionalnih vranjskih pesama, prof. dr Ivana Tasić Mitić, estradna umetnica i Čeda Markovića, estradni umetnik. Takođe, ovom prilikom je Upravni odbor Zavičajnog udruženja Vranjanaca „Žuto cveće“ dodelio prof. dr Draganu Mikiću plaketu povodom deset godina obavljanja funkcije predsednika Udruženja i neizmernog kontinuiranog zalaganja na promociji Vranja i vranjske tradicije, kulture i umetnosti. Plaketu je dr Mikiću uručila prof. dr Marija Đorić, član Upravnog odbora Udruženja.
 
Kulturno-umetnički program započeo je nastupom glumca Dragana Stankovića, koji je čuvene monologe iz dela Borisava Stankovića,
prezentovao uz muzičku podršku Ivane Tasić Mitić, trubačkog orkestra Stefana i Nenada Mladenovića i scenski nastup članova folklornog ansambla „Sevdah“.
 
U bogatom programu nastupili su još i Čeda Marković, Branimir Stošić Kace, dok je pevače pratio bend „Uno Momento“ iz Vranja.
Prisutne je svojim nastupom iznenadila estradna umetnica Snežana Đurišić, koja je kao gost prisustvovala manifestaciji „Vranjsko veče“ ali nadahnuta izuzetno prijatnom atmosferom nije odolela da se i sama ne prihvati mikrofona i predivnim glasom i pesmama dodatno ulepša ugođaj svim gostima.
 
Uz neprekidnu muziku, pesmu i igru, veselje i dobro raspoloženje, praćeno samo Vranjancima karakterističnim merakom, sevdahom i dertom, potrajalo je do kasno u noć. Na rastanku sa domaćinima gotovo svi prisutni konstatovali su da su uživali u nesvakidašnjem događaju i da sa nestrpljenjem očekuju sledeće „Vranjsko veče“ koje će tradicionalno biti organizovano s proleća naredne godine.

Foto Galerija

Dani Vranja u Beogradu

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: