Nazad

OEBS: Kriza izazvana pandemijom utiče na TRGOVINU LJUDIMA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 06.05.2020 - 13:41

Iz Kancelarije OEBS-a saopšteno je da je uticaj krize izazvane virusom COVID-19 na trgovinu ljudima duboko zabrinjavajući, prenela je Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima u Vranju, usvajajući sve preporuke ove organizacije na online sastanku u utorak.

Sa jednog od sastanka nadležnih za borbu protiv trgovine ljudima. Foto: S.Tasić/OK Radio

Iz OEBS-a su poručili da "bez hitne i ciljane akcije ova zdravstvena i ekonomska kriza preti da postane i kriza trgovine ljudima jer će se ranjivosti sjediniti u nedeljama i mesecima koji dolaze".

Ove praktične preporuke Specijalnog predstavnika i koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima Kancelarije OEBS-a imaju za cilj da podrže države učesnice OEBS-a u borbi protiv trgovine ljudima tokom i nakon trenutne krize.

- U sklopu "prevencije" treba osigurati univerzalni pristup osnovnim ekonomskim i socijalnim uslugama, uključujući pomoć nezaposlenima, za sve one kojima su potrebne, bez obzira na njihovu nedavnu istoriju zaposlenja. To će pomoći u sprečavanju da oni koji su pogođeni ekonomskim uticajem krize, uključujući milione neregistrovanih radnika u kući, ne padnu u ruke trgovaca ljudima.

Treba odobriti ili produžiti privremene dozvole boravka migrantima i tražiocima azila, bez obzira na njihov pravni status. Ovo će povećati njihovu otpornost kroz olakšan pristup zdravstvenoj zaštiti i ostalim vidovima socijalnih službi, a takođe će pomoći državnim vlastima i socijalnim službama da brzo identifikuju pretpostavljene žrtve trgovine ljudima i bolju prevenciju budućih različitih oblika eksploatacije.

Treba odrediti prioritetne resurse za službe koje pomažu izlazak iz lanca trgovine ljudima u visokorizičnim sektorima kakva je prostitucija. Kako je kupovina seksualnih usluga veštački onemogućena kao rezultat izolacije, inkluzivni programi koji osiguravaju podršku mogu biti moćan alat za prekid ciklusa eksploatacije i jačanje puteva za izlaz iz lanca trgovine ljudima, pružajući pravu alternativu onima kojima je to potrebno - navodi se u preporukama za prevenciju.

U sklopu "zaštite" žrtvama "treba obezbediti pristup sigurnom i neposrednom smeštaju, zdravstvenoj zaštiti i psihološkoj pomoći, kako bi se pomoglo njihovom izlasku iz lanca trgovine ljudima i zaštititi ih od reviktimizacije. Privremeni karantinski smeštaj, pre smeštaja u sklonište za žrtve trgovine ljudima, predstavlja obećavajuću praksu poštovanja mera prevencije COVID 19", navodi se.

- Produžiti za najmanje šest meseci sve mere zaštite i pomoći za sve žrtve trgovine ljudima, uključujući radne dozvole i pristup uslugama kako bi se osigurao kontinuitet u njihovom procesu socijalne inkluzije i izvan trenutne zdravstvene krize. Nastaviti sa ulaganjem u programe rehabilitacije, kako bi se smanjio rizik od „gubitka“, odnosno odustanka onih koji su preživeli iskustvo trgovine ljudima i koji su već u tranziciji, od pružanja mera zaštite, jer sada rizik posebno raste zbog nepovoljne ekonomske situacije.

Omogućiti onlajn podršku žrtvama trgovine ljudima koje se nalaze u skloništima kao i za one van skloništa. Psihološko savetovanje, pravna podrška, kao i aktivnosti obrazovanja i obuke su primeri usluga koje bi mogle biti privremeno pružene na daljinu kako bi se osigurao kontinuitet podrške žrtvama i sprečio njihov povratak u lanac trgovine ljudima.

Treba uspostaviti ili ojačati telefonske linije za prijavu trgovine ljudima, nasilja u porodici i zlostavljanja dece (uključujući i zlostavljanje putem interneta) i široko promovisati svoje usluge kao sredstvo za identifikaciju pretpostavljenih slučajeva trgovine ljudima - navode iz OEBS-a.

- Osigurati visoku pripravnost među službenicima koji sprovode zakon i ostalim odgovornim licima sa prve linije reagovanja na trgovinu ljudima, da biistu blagovremeno prepoznali i otkrili.

Sa trgovcima ljudima koji će se verovatno okrenuti eksploataciji na mreži, sa policijom, inspektorima rada, socijalnim radnicima, zdravstvenim radnicima, prosvetnim radnicima i nevladinim organizacijama koji su trenutno dramatično ograničeni u njihovoj borbi protiv trgovine ljudima, napori na otkrivanju i suzbijanju trgovine ljudima treba da se prilagode ovim novim promenama u okruženju.

Osigurati kontinuitet pravosudnog sistema u istrazi i procesuiranju učinilaca krivičnog dela Trgovina ljudima čak i u vreme mera izolacije. Na primer, održavanje suđenja putem video ili tele konferencije trebalo bi razmotriti i aktivno sprovoditi kad god je to moguće, kao sredstvo za obezbeđivanje blagovremene pravde i izbegavanja retraumatizacije žrtava. Istražitelji treba da budu pripremljeni na promenu modus operandija od strane trgovaca ljudima, povećavajući prisustvo na internetu i mreži (online) i koristeći napredne istražne alate, uključujući alate za finansijsku istragu radi otkrivanja veze trgovine ljudima sa finansijskim tokovima zbog povećanja bezgotovinskih plaćanja. Odmah nakon nastavka poslovanja planirati sprovođenje sistemske inspekcije rada u visoko rizičnim industrijama.

Posebno poljoprivrede, zbog letnje žetve, koja inače predstavlja područje koje treba sa posebnom pažnjom nadgledati. Po ukidanju mera izolacije, policija, tužilaštvo i inspekcija rada treba da budu spremni da se ubrzo može očekivati porast različitih oblika trgovine ljudima, posebno eksploatacije zloupotrebom interneta (online exploitation) kao i prinudnog prosjačenja . preporučuju iz OEBS-a.

U skopu "partnerstva" podstaknuti ili ovlastiti tehnološke kompanije da identifikuju i iskorene rizike od trgovine ljudima na svojim platformama, uključujući identifikovanje i zaustavljanje distribucije putem interneta materijala nastalog seksualnim iskorišćavanjem dece, preporučuje se.

- Uspostaviti ili ojačati saradnju policije, tužilaštva i pravosuđa, i u predistražnim fazama postupka, sa zemljama porekla i destinacijeu slučajevima ekploatacije putem interneta, posebno dece - dodaje se u preporukama.

Kada je reč o budućim koracima, "planirati i imati u vidu adekvatan odgovor zajednice protiv trgovine ljudima na još jedno moguće izbijanje COVID 19.

- Predviđeni drugi talas verovatno će se desiti kasnije ove godine i naglašava potrebu da se osiguraju sredstva pomoći, programi zaštite, te da istrage i sudovi i dalje funkcionišu tokom mogućih budućih mera izolacije - preporučuju iz OEBS-a.

Iz Lokalne mreže u Vranju navode da su navedene preporuke "posebno korisne imajući u vidu da nam predstoji donošenje akcionih planova za sprovođenje Strategije prevencije i suzbijanja trgovine ljudima, posebno žanama i decom i zaštite žrtava, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: