Nazad

OK Radio se čuje čak u Finskoj!

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 15.06.2013 - 11:57

OK Radio iz Vranja, stanica koja signalom pokriva jug Srbije, čuje se čak i u Finskoj, javlja naš tamošnji slušalac Marko (44).

Logo radija

Marko živi u južnoj Finskoj, u gradiću Espoo koji je sasvim blizu glavnog grada Helsinkija.
 
Marko je OK Radio slušao 13. jula prošle godine, i to od 18:24 do 18:26  časova toga dana, na našoj FM frekvenciji 92.80 MHz.

Marko objašnjava da je njegov hobi već 25 godina “FMDX-slušanje”, dakle pokušaji da se na običnoj tehnici čuju daleke radio stanice uvek kada uslovi u jonosferi daju takvu mogućnost.

- To se dešava desetak puta tokom leta kada se signali radio stanica reflektiraju sa visine do 100 km natrag na površinu zemlje prenošeni i do 1500 – 2500 km od odašiljača.

Ovde u Finskoj moguće je čuti emitovanje na FM frekvencijama iz srednje a i čak iz južne Evrope.

Ovo je uzbudljivo jer ne možeš nikad znati unapred iz koje zemlje će se čuti emitovanje.

Trajanje signala koji se čuje varira od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i može čak i biti Hi-Fi nivoa - objašnjava Marko.

Prema njegovim rečiima, da se bavi svojim hobijem omogućavaju mu dobri  prijemni aparati - radio je Sony SA5E i antena tipa “yagi” od 13 elemenata.

Marko se u Finskoj, odakle je poslao i snimak emisije OK Radija, pored radio-hobija bavi se i raznim sportovima, zajedno sa osmogodišnjim sinom i  suprugom.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: