Nazad

Oskrnavljen manastir Mrtvica

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 04.01.2013 - 10:14

Za sada nepoznati počinioci u ranim jutarnjim satima 3. januara obili su manastir Bogorodično uspenje u selu Mrtvica kod Vladičinog Hana.

Manastir Mrtvica

- Vandali su odvalili vrata Harma, a potom napravili pustoš na ikonostastasu i u celoj svetinji.
 
Za sada je izvesno da su četiri ikone oštećene, a da je netaknuta ostala jedino ikona Svetog Jovana Krstitelja - rekao je otac Miodrag Draško  iz tog manastira.

On podseća da se sličan vandalizam dogodio nekoliko puta prošle godine u hramu sela Prekodolce i da je svaki put u tim nasrtajima ostala neoštećena jedino ikona Svetog Jovana Krstitelja.

- Slučaj je prijavljen policiji koja traga za počiniocima, a danas će u manastir stići ekipa Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, kada ćemo znati više pojedinosti o ovom činu koji je uznemirio meštane sela Mrtvice - objašnjava otac Draško.

Manastir Bogorodično uspenje u selu Mrtvica udaljen je 14 km od Vladičinog Hana prema Leskovcu, a smešten je na visu jedva širem od samog manastira koji domirira selom i okolinom.

Prema podacima Eparhije vranjske, temelji Manastira postavljeni su krajem petog ili početkom šestog veka, a unutrašnjost je hrama je oslikana u vizantijskom stilu.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: