Nazad

Otkriven spomenik Staniši Stošiću

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 30.04.2012 - 14:09

Na centralnom gradskom trgu u Vranju, koji nosi njegovo ime, otkriven je spomenik pevaču Staniši Stošiću.

Otkrivanje spomenika

Staniši Stošiću, istaknutom vranjskom umetniku i doajenu vranjske pesme, danas je na gradskom trgu koji nosi njegovo ime, u prisustvu supruge Ljiljane i sina Dušana, otkriven spomenik.

Autor spomenika  je istaknuti beogradski vajar Zoran Ivanović, docent Fakulteta primenjenih umetnosti.

Uz zvuke pesama kojima je Staniša proslavio Vranje i Vranjance brojnim građanima najpre se obratio njegov školski drug Jovan Stošić.

U emotivnom govoru Stošić je kazao da se Vranje otkrivanjem spomenika odužilo velikom umetniku.

- Dragi prijatelju, tvoj Bogom dan talenat za pesmu u kojoj smo se uvek iznova prepoznavali, učinio je da postanemo sebe svesni, a na tebe ponosni – kazao je Stošić.

Vranjancima se zahvalio i Stanišin sin Dušan, napominjući da su na ovaj način oni ovekovečili njegov lik i delo.

Nenad Mladenović, majstor trube, sa petanaest godina prvi put je nastupio i to sa Stanišom Stošićem, kome, kako je rekao, duguje mnogo.
 
- Čika Staniša je imao puno razumevanja za svoje saradnike. On je pevao samo vranjske pesme zbog čega je i poseban – kaže Mladenović.

Vranjski Pavaroti“ , kako ga je prozvala Nena Kunijević, muzička urednice Radio Beograda, umro je 8. aprila 2008. godine, od  posledica moždanog udara, u 63.godini života. Iza sebe je ostavio opus od preko 3.000 pesama,a na srpskoj muzičkoj sceni ostaće upamčen po pesmama „Lela Vranjanka“, „Dimitriji ssine Mitre“, „Simbil cveće“, „Zbog tebe mome ubava“, „ Šano dušo, šano mori...“

Prvi put je zapevao 1963.godine u radio Beogradu, čiji je bio saradnik. Karijeru je gradio širom bivše jugoslavije i svetu.

1966. godine pobedio je na festivalu „Zlatiborski narcis“ sa pesmom „Stojanke bela Vranjanke“, a legendardnu pesmu „Lela Vranjanka„ snimio je 1972.godine.

Nacionalnu penziju ministarstva kulture dobio je 2007. godine. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: