Nazad

Otvaraju se VRTIĆI, ali ne za svu decu

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 08.05.2020 - 12:44

Predškolske ustanove dobile su instrukcije od Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja o obaveznim merama zaštite u vrtićima, koji se otvaraju u ponedeljak, 11. maja.

Restriktivne mere za rad vrtića FOTO: Profimedia
U vrtić će moći samo deca čiji roditelji moraju na posao, što će dokazivati potvrdom od poslodavaca da roditelji poslove moraju da obavljaju u sedištu firme, sa kontakt-podacima poslodavca.
 
Prijem deteta u predškolsku ustanovu biće moguć samo uz potvrdu nadležnog pedijatra da je dete zdravo (sistematski pregled koji se obavlja pre upisa u vrtić ili nakon dužeg odsustva deteta iz vrtića), kao i da je uredno vakcinisano.
 
U svim vrtićima pre dolaska dece mora biti obavljeno pranje, čišćenje i dezinfekcija pribora, prostora i opreme.
 
Na ulazu u objekat mora se postaviti dezobarijera – sunđer ili krpa dobro natopljen sredstvom za dezinfekciju, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola.
 
Svakodnevno pre dolaska u vrtić roditelj ima obavezu da izmeri temperaturu sebi i detetu i u slučaju povišene temperature ne dovodi dete u vrtić i o tome obavesti vaspitača.
 
Roditelj je u obavezi da najavi povratak deteta u kolektiv najmanje dva dana ranije, radi pravovremenog planiranja i organizacije.
 
Dete u vrtić dolazi u pratnji jednog roditelja, da bi se smanjila gužva, i poželjno je da to bude isti roditelj svakog dana, ako to nije moguće, dete dovodi roditelj koji može.
 
Roditelji su u obavezi da nose masku koja prekriva nos i usta, da međusobno drže distancu od dva metra, da dezinfikuju ruke na ulazu u objekat vrtića, kao i da obavezno pređu direktno preko dezobarijere za obuću.
 
U obavezi su da se po ulasku u vrtić prijave sestri na preventivi, da im se beskontaktno izmeri temperatura i da uz minimalno zadržavanje preda dete vaspitaču u prostoru ispred sobe.
 
Roditelj može dovesti dete i napustiti objekat najkasnije 15 minuta pre početka doručka, kako bi se dezinfikovali holovi i hodnici i omogućilo bezbedno dopremanje hrane.
 
Pri svakoj sumnji na respiratornu infekciju dete se izdvaja u posebnu prostoriju, mora biti pod stalnim nadzorom, obaveštavaju se roditelji, a u slučaju da se ne jave, poziva se Hitna pomoć.
 
Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa hroničnim bolestimarespiratornim, kardiovaskularnim, malignim, dijabetesom, kao i deca čiji roditelji imaju neku od navedenih bolesti.
 
Potrebno je da roditelji smanje učestalost svojih socijalnih kontakata u svakodnevnim aktivnostima kako bi se mogućnost zaraze koronavirusom smanjila na minimum.
 
Lokalna samouprava u obavezi je da nabavi dovoljne količine lične zaštitne opreme za zaposlene, sredstva i pribor za dezinfekciju i ličnu higijenu.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: