Nazad

Otvorena izložba Timočka krajina i Srednje Pomoravlje u srpsko-turskim ratovima

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 29.01.2020 - 10:55

U okviru obeležavanja Dana grada, u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju je priređena izložba „Timočka krajina i Srednje Pomoravlje u srpsko-turskim ratovima 1876-1878. godine“, koju je otvorio predsednik Skupštine Dejan Tričković.

Sećanje na slavni period srpske istorije FOTO: vranje.org.rs
On je istakao da se možda na prvi pogled ne uočava veza između Srednjeg Pomoravlja i Timočke krajine, ali su borbe i ratovi koji su se odvijali između 1876. i 1878. godine uticali da se kasnije ovi krajevi oslobode. 
 
- Bilo je i direktnog učešća Šumadinaca koji su pod vođstvom generala Belimarkovića ušli i oslobodili Vranje
 
Veliki je doprinos Stevana Sinđelića za oslobođenje Niša
 
Imamo obavezu i treba da se sećamo velikih dela naših predaka i velike žrtve koju su podneli, i da sa poštovanjem gajimo sećanje na slavni period srpske istorije, kada je mala kneževina posle viševekovnog ropstva dobila diplomatsku bitku na Berlinskom kongresu i izvojevala nezavisnost da bi konačno dobila svoje granice - rekao je Tričković. 
 
O nastanku izložbe govorili su Jelica Ilić viši kustos Narodnog muzeja u Zaječaru i Duško Grbović muzejski savetnik Zavičajnog muzeja u Jagodini. 
 
Otvaranju izložbe prisustvovala je gradska većnica Zorica Jović. Organizator postavke je Istorijski arhiv „31. januar“ Vranje.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: