Nazad

Otvorena jubilarna 30. SVETOSAVSKA NEDELJA (FOTO, VIDEO)

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 21.01.2020 - 21:31

U Vranju je otvorena jubilarna 30. poredu kulturno-prosvetna manifestacija Svetosavska nedelja.

Gradonačelnik Milenković na otvaranju manifestacije FOTO: G. Mitić/OK Radio
Vranje je prvi grad u Srbiji koji je obnovio održavanje Svetosavske nedelje u januaru 1991. godine, istaknuto je na otvaranju.
 
Svečanost u sali Pozorišta „Bora Stanković“ je otvorio Hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Aleksandre Savić, izvođenjem Svetosavske himne.
 
Prikazan je i film o tri protekle decenije tokom kojih se proslavljalo i afirmisalo delo Svetog Save.
 
Svetosavsku nedelju je otvorio gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković ističući da je Sveti Sava postavio osnove u gotovo svim aspektima srpskog identiteta.
 
- Monah Sava znao je da srpski narod ne može bez prosvete da stvara svoju nacionalnu kulturu, ni civilizaciju, ni pravu nezavisnu državu, pa se stoga zalagao za unapređenje i širenje prosvete
 
Kada je 1990. godine, u to vreme Opštinski fond doneo odluku da se pokrene Svetosavska nedelja, nismo ni slutili da će naš grad u novijoj istoriji biti upisan kao prvi u zemlji koji se vratio proslavljanju Svetog Save - rekao je gradonačelnik. 
 
Gosti manifestacije u Vranju, podsetio je, bili su najznačajniji književnici, pesnici, istaknute ličnosti iz kulturnog miljea zemlje, časni oci i duhovnici
 
- Svetosavska nedelja postala je manifestacija za poštovanje, dostojna naziva koji nosi, a nagrada Sveti Sava potvrda pojedincima i kolektivima, dosadašnjim laureatima, da su na pravom putu svetosavlja
 
Zato je od vitalnog značaja zadatak koji se stalno postavlja pred nama.
 
Da sledimo načela istine, tolerancije, pravdoljublja i vere - poručio je gradonačelnik.
 
Episkop vranjski Pahomije je pozdravio prisutne i istakao da je ovo velika godišnjica s obzirom na okolnosti u kojem se proteklih 30 godina našla naša zemlja, pa i Eparhija vranjska.
 
- Ali još važniji i veći jubilej je 950 godina Manastira Svetog Prohora Pčinjskog zbog čega započinjemo Svetosavsku nedelju izložbom o toj svetinji i završićemo u novembru sa obeležavanjem ktitorske slave Svetog kralja Milutina – kazao je vladika Pahomije.
 
Nakon svečanog otvaranja, prisutni su pogledali izložbu u povodu 950 godina Manastira Svetog Prohora Pčinjskog.
 
Kum ovogodišnje, jubilarne Svetosavske nedelje je kompanija „Kavim Jedinstvo“.
 

Foto Galerija

30.SVETOSAVSKA NEDELJA-Otvaranje

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: