Nazad

"Paragraf" i ortaci i dalje iznad zakona

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 31.05.2013 - 11:53

Kafe „Paragraf“ iz Vranja dobio je dozvolu lokalnih vlasti za postavljanje letnje bašte na zelenoj površini, iako je to zakonom strogo zabranjeno.

Ilustracija:

Iako su nadležni u Gradu, u Sekretarijatu za urbanizam, odbili da daju dozvolu za takvu rabotu,  to je učinio nenadležni Sekretarijat za budžet i finansije, i time prekršio više zakona koji važe u ovoj zemlji.
 
U redovnoj proceduri, za postavljanje bašti obavezno je odobrenje Sekretarijata za urbanizam. Ali, načelnica tog sekretarijata Većija Kostić tvrdi da je nadležna komisija odbila takav zahtev „Paragrafa“.

– Nikome u gradu nije dozvoljno da zauzima zelenu površinu i nema razloga da pravimo selekcije i ustupke određenim lokalima.

Ni ja, niti bilo ko iz moje službe neće da ide i da se obračunava sa vlasnicima ugostiteljskih objekata, jer postoje službe zadužene za takve vrste poslova.

O tome da je sa „Paragrafom“ potpisan ugovor o postavljanju letnje bašte ja ništa ne znam, jer kod sebe imam samo odluku komisije da se zahtev odbija – kaže Kostićeva.

Dakle, „Paragraf“ ne samo da nema pravo, nego nema ni odobrenje nadležnih da postavi baštu.

Ipak, podaci do kojih je OK Radio došao pokazuju da je sa pomenutim kafićem potpisan ugovor o postavljanju otvorene bašte kafića na zelenoj površini i to na 40 kvadrata, od 1. maja do 10. oktobra ove godine.

Rešenje po tom pitanju potpisao je Slađan Marković iz Sekretarijata za budžet i finansije.

Ovakvoj samovolji na kraj mora da stane Komunalna policija, ali tamo se začudo pozivaju na ugovor koji „Paragraf“ ima sa gradom Vranjem.

Reč je o ugovoru broj 434-131/2013-06 gde piše da se „Paragrafu“ odobrava letnja bašta na zelenoj površini ispred kafića i to na 163 dana, koji je po nalogu svog šefa Dragana Spirića, važnog lika čitave ove priče, potpisao već rečeni Marković. .

Čitava ova ujdurma izazvala je i gnev stanara zgrade u kojoj se nalazi „Paragraf“, i koji smatraju da je uzurpirana zelena površina njihovo vlasništvo. Oni su se više puta obraćali za pomoć OK Radiju, kao mediju u čijem je posebnom fokusu vladavina prava.

Oni su  uputili  žalbu rukovodstvu grada, ali bašta i dalje prekriva zelenu površinu ispred njihovog solitera u centru.

Predstavnike stanara primio je i gradski većnik Dragan Spirić i savetovao ih da napišu žalbu po kojoj Grad može da postupa i raskine ugovor sa kafićem o postavljanju bašte.

Ugovor je on lično, u ime grada, parafirao i učinio zakonskim jedan potpuno ilegalan posao, i time očigledno zloupotrebio položaj na kome se nalazi.

Prema tvrdnjama nadležnih, posle dopisa stanara, ugovor sa  „Paragrafom“ je raskinut, ali se na terenu i dalje ništa ne preduzima po pitanju uklanjanja sporne bašte.

Čovek koji zna najviše o celoj priči, Dragan Spirić, u četvrtak nije želeo da razgovara sa novinarem OK Radija, već je samo izašao iz kancelarije i bez reči napustio zgradu Gradske uprave u koju se u toku radnog vremena više nije ni vraćao.

Potpisnik ugovora Slađan Marković rekao je da su sporni ugovori raskinuti i da je čitava stvar prosleđena nadležnim službama.

– Svako ko se interesuje može da pogleda raskid ugovora sa „Paragrafom“ i potvrdu iz pošte da je Komunalna inspekcija primila obaveštenje o tome.

Oni su izvršno odeljenje koje sada treba da naloži vlasniku kafića uklanjanje bašti. Mi smo svoj posao odradili – kazao je Marković.

Situacija je prilično mutna - budžetlije daju nezakonito rešenje, mimo svih pravila rada u Gradskoj upravi, pa ga onda na pritisak javnosti ukidaju, a sada je za postojanje te bašte, iznenada, kriv neko drugi!

A javnost  k`o javnost, sumnja da niko nije dovoljno glup da nenamerno radi ovakve poslove, nego da je pravi cilj ovde bogaćenje pojedinaca prodajom javnih resursa.

Ko bi mogli biti ti pojedinci, čitajte na sajtu OK Radija, u više nastavaka ove i ostalih priča vezanih za iznajmljivanje gradskog prostora kao da je reč o nečijoj očevini, od čega se pojedinci itekako lično okorišćavaju, predstavljajući se pri tome glavni zaštitnici Grada i svega što Vranje ima.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: