Nazad

Pčinjski okrug 11. u Srbiji po BROJU RESPIRATORA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 15.03.2020 - 10:47

Od 25 okruga u Srbiji Pčinjski je na 11 mestu po broju respiratora u odnosu na broj stanovnika a Jablanićki na 24 mestu, objavio je CINS.

Ulaz u ZC Vranje. Foto: S.Tasić/OK Radio

Više od 60 respiratora u Srbiji se ne koristi, dok je broj onih koji se koriste veći od 950, pokazuju podaci Batuta do kojih je juče došao CINS.

U odnosu na broj stanovnika, ove medicinske opreme, potrebne u trenucima širenja virusa COVID-19,
najviše ima u Južnobačkom i Beogradskom okrugu, dok ih je najmanje u Rasinskom, Jablaničkom i Mačvanskom.

Od pojave prvih obolelih od korona virusa (COVID-19) u Srbiji se polemiše o broju respiratora, medicinske opreme koja pomaže pri disanju, a koja je potrebna u slučaju širenja epidemije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u četvrtak 12. marta prvo ocenila da respiratora ima dovoljno, uz komentar da ne može javno da kaže koliko tačno, a potom je izjavila da se taj podatak tretira kao državna tajna.

Međutim, istog dana je predsednik države Aleksandar Vučić izašao sa preciznom brojkom.

Među zdravstvenim ustanovama Urgentni centar Kliničkog centra Srbije (KCS) poseduje najviše respiratora - 66.
C

entar za anesteziologiju i reanimatologiju KCS raspolaže sa 47, dok Urgentni centar u Novom Sadu ima 40 respiratora. Slede Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić”, Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Ostale zdravstvene ustanove nemaju više od 30 respiratora.


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: