Nazad

Pešice do Krfa kako bi pomogli izgradnju dečjeg i omladinskog kampa: Po kiši i suncu ratni veteran sa Pala, stigli već na jug Srbije

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 28.05.2024 - 13:18

Nekadašnji borci Vojske Republike Srpske, njih trojica, stigli su u utorak blizu Vranja, prešavši nešto manje od pola puta, na hodočašću humanitarnog karaktera, na koje su krenuli sa Pala, do krajnjeg odradišta, Krfa.

Foto: S.Tasić/OK Radio

Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), došli su do Vranja, na svom krstonosnom hodu. Sa njima je i četvrti član Petar Dragaš u pratnji kombijem, a na putu dugom 1.200 kilometara, na koji su pošli 14. maja.

Iako ratni vojni invalidi, oni na Krf  idu pešice, što predstavlja svojevrsan podvig, s obzirom da je među njima i Igor Vukašinović, koji je izgubio vid usled ranjavanja snajperom 1992. godine.

Oni kažu da je i misija da animiraju ljude da pomognu izgradnju dečijeg i omladinskog kampa na Krfu koji, gradi Udruženje “Sveta Srbija”.

Promovišu izgradnju kampa, na mestu gde je pisana srpska istorija. Dnevno pešače od 30 do 35 kilometara, a hodočašće, zajedno sa boravkom na Krfu, trajaće oko 35 dana.


- Na Krf već desetak godina dolaze najbolji đaci iz regiona uzrasta od 12 do 18 godina na dvonedeljni kamp.

Tokom boravka deca izučavaju istoriju na mestima gde se ona događala.


Plan nam je da u sredu budemo u Kumanovu, a onda nastavljamo dalje
- kaže Vukašinović.

Hodočasnici pričaju da su očekivali da će u Srbiji naići na gostoprimstvo, jer nisu prvi put u jednom ovakvom podvigu, ali i da su ljudi koje su usput sretali, prevazišli njihove početne predstave o srdačnosti i ljubaznosti sunarodnika sa desne strane Drine.

Trojica ratnih veterana bili su deo ekipe hodočasnika koja je pre pet godina išla pešice na Hilandar, boraveći na tom putu u Vranju, manastiru Kacapun i Svetom Prohoru.


Sadašnji njihov put počeo je od manastira Sokolica, čiji su zidovi obloženi mermernim spomen pločama na kojima su ispisana imena 4.000 poginulih boraca Republike Srpske.

Na Krfu će biti nekoliko dana, a zatim će se preko Albanije i Crne Gore vratiti na Pale.

S.T.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: