Nazad

Plata vladike Pahomija 210.000 mesečno!

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 20.09.2013 - 08:24

Plata vladike Pahomija, koji stoluje eparhiijom u Vranju, mesečno je iznosila 210.000 dinara, i bila je jedna od nakvećih u zemlji, recimo duplo viša od one koju prima predsednik Srbije.

Pahomije

Uz to, prema navodima „Vranjskih“ koji su potprepljjeni pečatiranom dokumentacijom, vladika vranjski Pahomije i dva puta godišnje, na Božić i Uskrs, prima takozvanu čas, nešto kao regres, u visini od 210.000 dinara.

Prema navodima „Vranjskih“, godišnja zarada vladike Pahomija tako se penje na oko 30.000 evra, mada postoje indicije da je ona u oovooj godini nešto manja.

Uz to, vladika vranjski je svojoj rođenoj sestri, monahinji Pavli, odredio platu od 90.000 dinara mesečno, za šta „Vranjske“ iznnose faksimile uplatnica.

Mirko Đorđević, crkveni analitičar, kaže za „Blic“ da vladike pored visokih plata imaju i  skupocene automobile i šofere i da je to posledica sprege između struktura moći u državi i crkvi.
 
- Osim zvaničnih plata, sveštenici za svoje usluge dobijaju novac, a cenovnik je po principu “što više date, manje ćete crveneti”.

Pored plate koju dobijaju od Eparhijskog odbora, obavljaju i druge dužnosti, pa je tako vladika Porfirije i predsednik Republičke radio-difuzne agencije.

To je sukob interesa, jer crkva dobija velike subvencije od države. Plate, daleko veće od predsednika republike, koja je 114.000 dinara, neprimerene su - kaže Đorđević.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: