Nazad

Grad nagrađuje: Po 20.000 za NAJBOLJE STUDENTE

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 04.11.2019 - 23:28

Grad Vranje nagradiće 40 studenata sa po 20.000 dinara, odlučilo je Gradsko Veće.

Zorica Jović. Foto: S.Tasić/OK Radio

Članovi Gradskog veća usvojili su na 187. sednici Predlog Odluke o nominalnom iznosu i broju korisnika nagrada za uspešne studente na teritoriji Grada Vranja, u školskoj 2019/2020. godini.

Prema rečima gradske većnice Zorice Jović, ovo je treća godina za redom kako Grad Vranje nagrađuje uspešne studente, ovoga puta njih 40-oro, za 10 više nego prethodne godine.

- Svi oni dobiće po 20.000 dinara iz budžeta Grada. Tekst Javnog poziva biće na sajtu grada već sutra, a rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja.

 

Mladi su naše najveće bogatstvo i naša budućnost. Lokalna vlast nastoji da, koliko je to u našoj moći, nagradi i stimuliše mlade Vranjance.

 

Pokušavamo da sistemom raznih mera njih vežemo za rodni grad i da se, nakon završetka studija, vrate u Vranje gde će svojim stečenim znanjem i iskustvom, pomoći u razvoju lokalne zajednice - kaže Jovićeva.

 


Ona je, takođe, istakla da je Gradsko veće usvojilo Predlog Odluke Saveta za zapošljavanje o izboru poslodavca za učešće u programu obuke na zahtev poslodavca.

U skladu sa Odlukom kompanije „Kenatur balkans doo“ i „Svis print doo“ potpisaće ugovore za obuku 30 radnika, koji će dobijati mesečnu naknadu u iznosu od 14.000 dinara.

 

Takođe, poslodavac je u obavezi i da finansira troškove prevoza za dolazak i odlazak na mesto obuke

 

Obuka traje tri meseca, a nakon toga, poslodavac je u obavezi da angažuje lice u trajanju od najmanje godinu dana.

 

- I ova mera odnosi se prevashodno na mlade ljude. Iako se stopa nezaposlenosti smanjuje, svesni smo da je nazaposlenost jedna od ključnih uzroka zašto mladi ljudi napuštaju rodni grad i sreću traže u većim mestima ili van Srbije.

 

Dok kod nas ne zašivi sistem dualnog obrazovanja, nastojimo da mlade koji čekaju na posao osposobimo za obavljanje poslova koji su potrebni poslodavcima koji već funkcionišu na teritoriji Vranja.

Za ove namene iz gradskog budžeta izdvojeno je tri miliona dinara - dodaje Jovićeva.

Na sednici Veća prihvaćen je Nacrt Odluke o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fiizičko lice na teritoriji grada Vranja.

 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta "Ostati ili otici - Mladi i migracije sa juga Srbije". Sadržaj ovog teksta i stavovi izreceni u njemu su iskljucivo odgovornost OK Radija i ni na koji nacin ne izražavju stavove i mišljenja Ministarstva.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: