Nazad

Počast BORI STANKOVIĆU u Gradskom parku

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 23.03.2019 - 17:07

U okviru manifestacije "Borini književni dani” delegacija Grada Vranja, predstavnici Javne biblioteke, pozorišta, vranjske Gimnazije i OŠ iz Tibužda, institucija koje nose ime velikana srpske književnosti, kao i delegacije Narodnog muzeja Vranje i učenika i profesora srednjih škola, položili su vence i cveće na spomenik Bori Stankoviću u gradskom parku u Vranju.

Delegacija grada Vranja FOTO: vranje.org.rs
Tom prilikom, predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković istakao je da je Bora Stanković pokazao da se u književnoj umetnosti može dosegnuti i mnogo dalje: do čuvanja istorije grada i nama svojstvenih običaja, predstavljajući kolektivni identitet i kulturu jednog društva davno minule epohe. 
 
- Na stranicama njegovih radova slova su zanavek sačuvala običaje starog Vranja, škripanje kapidžika, dert i sevdah, pesme uz koje se slavilo i tugovalo u gradu vrele južnjačke krvi
 
Sudbina junaka Borinih dela utemeljena na patrijarhalnom geslu ondašnjeg društva i satkana od glavnih osobenosti našeg kraja, upoznala je domaći i svetski auditorijum sa do tada nepoznatom varošicom
 
Stoga se sa punim pravom danas naš grad naziva Borino Vranje
 
I jeste Vranje Borino i jeste Bora naš, njegov život je život naših predaka, a njegova dela jedna od najvrednijih istorijskih tekovina koje imamo - rekao je Tričković. 
 
Manifestacija "Borini književni dani” završava se večeras promocijom izdanja izdavačke kuće "Partizanska knjiga”
 
U sali periodike u Javnoj biblioteci "Bora Stanković” od 19 sati biće predstavljene knjige "Pustite mi laganu muziku”, autorke Dragane Mokan, "Smrt u Bašaidu” Miroslava Ćurčića i "Srebrna magla” Srđana Sredića.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Татјана
23.03.2019. , 17:49
Чему почаст ова влас је уништила и украла културу ,дух Врања...