Nazad

Počinje izgradnja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 24.04.2014 - 12:51

Vranje - Memorandum o izgradnji Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu potpisali su predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici Nenad Vunjak.

sa potpisivanja Memoranduma

Time su se stvorili uslovi za dugoročni razvoj i održivost visokoškolskog obrazovanja u Bujanovcu.

Sporazum je jedan od preduslova za dobijanje novčanih sredstava za izgradnju zgrade visokoškolske ustanove u Bujanovcu.

Ističući zahvalnost svim partnerima predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi kazao je kako je potpisivanje sporazuma korak ka potpisivanju ugovora o izgradnji fakulteta.

- Ovo je vrlo važan korak za nas, jer kao što neki kažu, tamo gde se otvaraju fakulteti, zatvaraju se zatvori – rekao je Arifi.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, Nenad Vunjak izrazio je ubeđenje da će u Bujanovcu ova ustanova ostvariti dobre rezultate u pogledu organizovanja dvojezične nastave.

On je podsetio da se u Bujanovcu školuje 255 studenata, a do kraja godine njihov očekivani broj trebao bi da se popne na 340.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Tomislav Jovanović prednost ovog sporazuma vidi u tome što će se zajedno školovati državljani i srpske i albanske nacionalnosti.

Opština Bujanovac će novoizgrađeni objekat po sporazumu ustupiti Ekonomskom fakultetu iz Subotice, bez nadoknade, na period od najmanje 16 godina, budući da se zemljište nalazi u vlasništvu opštine.

Ekonomski fakultet se obavezao na organizaciju osam studijskih programa na Odeljenju u Bujanovcu.

Ambasador Evropske Unije u Srbiji, Majkl Devenport istakao je spremnost EU da sa Vladom Republike Srbije finasnira izgradnju zgrade čim se steknu preostali pravni i tehnički uslovi.

- Izgradnja zgrade fakulteta omogućiće Albancima, Srbima, Romima i svim ostalima da ostvare pravo na obrazovanje i razviju svoj potencijal.

Dostupnost kadrova će stvoriti osnovu za ubrzani razvoj čitavog juga Srbije i stvoriće veću šansu za mlade da pronađu ili pokrenu svoj posao – rekao je Devenport.

Zgrada će biti izgrađena preko programa Evropski PROGRES koji će realizovati Kancelarija UN za projektne usluge.

Aleksandar Aca Stojković
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: