Nazad

Podmukla bolest koja može da se spreči: Svetski dan borbe protiv DIJABETESA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 13.11.2019 - 23:55

Centar za prevenciju Doma zdravlja u Vranju će zajedničkom akcijom sa partnerskim organizacijama u glavnom holu Doma zdravlja 14. novembra sa početkom u 10 časova obeležiti Svetski dan borbe protiv dijabetesa pod sloganom „Dijabetes i porodica – dijabetes utiče na porodicu“.

„Dijabetes i porodica – dijabetes utiče na porodicu“ FOTO: Centar za prevenciju
Građanima će biti dostupni besplatni preventivni pregledi koji podrazumevaju merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi i krvnog pritiska uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala i saveta od strane zdravstvenih radnika u vezi zdravih stilova života.
 
U akciji učestvuju i Zavod za javno zdravlje, Crveni krst Vranje, Medicinska škola "Dr Izabel Emsli Haton" i Dispanzer (Savetovalište) za dijabetes i ostale službe Zdravstvenog centra u Vranju. 
 
Centar za prevenciju sa Službom polivalentne patronaže Doma zdravlja u Vranju će tokom novembra, u okviru kampanje “Mesec borbe protiv šećerne bolesti“ oganizovati niz akcija (besplatni preventivni pregledi: merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi i krvnog pritiska uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala u vezi zdravih stilova života).
 
Akcije će biti sprovedene, kako u gradu, tako i u seoskim sredinama sa ciljem skretanja pažnje na podmuklu bolest koja ubija, a koja se primarnim preventivnim merama (modifikacija i eliminacija osnovnih faktora rizika, koje treba zameniti zdravim stilovima života, pre svega pravilnom isranom, redovnom kontinuiranom fizičkom aktivnošću, životom bez duvanskog dima i bez zloupotrebe alkohola) može sprečiti ili odložiti i sprečiti nastanak eventualnih komplikacija.
 
Ovim povodom su vrata Preventivnog centra svim zainteresovanim građanima širom otvorena, ne samo u novembru, već tokom cele godine, kako bi procenili postojanje eventualnog rizika za obolevanje od dijabetesa.
 
Popunjavanjem upitnika nakon antropometrijskih merenja i laboratorijskih analiza, pacijenti mogu blagovremeno preduzeti adekvatne mere kako bi sprečili ili odložili početak bolesti ili otkrili bolest u što ranijoj fazi i kako bi sprečili eventualne komplikacije koje su karakteristične za ovu bolest.
 
Koliko je dijabetes opasna i podmukla bolest govori činjenica da ukoliko bismo sve ljude koji boluju od dijabetesa smestili u jednu državu, ona bi bila na trećem mestu u svetu po broju stanovnika odmah iza Kine i Indije, a ispred SAD i Brazila.
 
Svetski dan borbe protiv dijabetesa je kampanja sa ciljem skretanja pažnje na problem dijabetesa u svetu.
 
Obeležava se svake godine 14. novembra, na dan kada je 1891.godine rođen ser Frederik Banting naučnik i lekar koji je sa Čarls Bestom doprineo otkriću insulina 1922. godine i godinu dana kasnije dobio Nobelovu nagradu.
 

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku grada Vranja u okviru projekta "Živimo zajedno a ne jedni pored drugih". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja grada Vranja.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: