Nazad

Pogled izbliza na atelje PAJE JOVANOVIĆA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 27.09.2019 - 10:14

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, u sredu, 2. oktobra biće otvorena izložba "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića" posvećena radu jednog od najvećih srpskih slikara.

Na otvaranju koje je zakazano za 19 sati govoriće gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković i kustos istoričar umetnosti Muzeja grada Beograda Isidora Savić.
 
Izložba "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića" posvećena je oživljavanju enterijera i evociranju atmosfere Jovanovićevog bečkog ateljea, čiji je inventar, po želji umetnika, predat na čuvanje Muzeju grada Beograda 1952. godine. 
 
Umetnikove slike, crteži, skice, lični predmeti i slikarski rekviziti, koji su bili sastavni deo nekadašnjeg luksuznog ateljea u Beču, biće predstavljeni na izložbi.
 
Atelje Paje Jovanovića, svetski priznatog akademskog umetnika, po uređenju, nameni i reprezentativnosti odgovara konceptu velikih evropskih ateljea s kraja 19. i početka 20. veka
 
Sažimajući privatnu i javnu funkciju, kolekcionarsku strast i potrebu za lepim, Jovanovićev atelje je bio odraz umetnikovog sopstva, ali i duha vremena
 
Opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita, pruža sliku o intimnoj i javnoj biografiji jednog umetnika, a njegova rekonstrukcija savremenoj publici omogućava „pogled izbliza“ u Pajin svet slika i ličnih predmeta
 
Prostor u kome je umetnik nekada intimno sanjario o lepoti, slikajući nago telo svoje supruge Muni, potom mesto u kome su modeli pozirali u orijentalnim kostimima, naoružani kuburama i sečivima, ali i prostor prijema i susreta sa prijateljima i slikarima, oživljen je u savremenoj muzeološkoj interpretaciji. 
 
Posebnu čar rekonstruisanoj umetničkoj radionici daju materijalne uspomene iz slikarevih studentskih dana, kao što su indeks, brojne diplome i nagrade stečene tokom dugogodišnje karijere.
 
Realizaciju izložbe u organizaciji Muzeja grada Beograda podržao je Sekretarijat za kulturu grada Beograda.
 
Izložba je do sada gostovala u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu,  u Spomen-muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu i u Narodnom muzeju Čačak.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: