Nazad

Pola Vranja na antidepresivima

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 11.04.2013 - 09:04

Svaki drugi odrasli stanovnik Vranja koristi neki antidepresiv, stalno ili povremeno.

Antidepresanti

Iznoseći ovaj podatak, stručnjaci upozoravaju da su psihološke krize i mentalni poremećaji sve učestaliji kod ovdašnjih ljudi, skoro pa bez obziira na uzrast.

- Najčešća oboljenja  su neuroza, depresija i poremećaji u ponašanju. Sve su češći i slučajevi bolesti zavisnosti, pre svega od alkohola i  psihoaktivnih supsatnci – kaže psihijatar Nela Stanojev.

Prema njenim rečima preventivni rad sa ljudima koji imaju određene smetnje nije zadovoljavajući, ali pomaka ipak ima.

- Prvi simptomi depresije su nesnalaženje u svakodnevnim situacijama, glavobolje, mučnine, vrtoglavice.

Radi se o telesnim smetnjama osoba sa psihičkim  smetnjama zbog kojih one smatraju da imaju problema drugog tipa, a ne da to može da bude jedan od prvih znakova depresivne dekoncentracije – kaže Stanojev.  

Ona napominje da ukoliko se takvi simptomi u startu ne prepoznaju  i ne krene se sa rešavanjem zdravstvenog problema, porodica počinje da trpi.

- Neretki su i pokušaji suicida kao krajnje rešenje kod takvih osoba zbog nemogućnosti da savladaju problem i straha da ne budu prozvani kao psihijatrijski pacijenti ukoliko potraže pomoć lekara.

Kod lečenja depresije ne treba se oslanjati isključivo na lekove jer oni ne uklanjaju uzroke problema, a razgovor sa psihijatrom važan je deo lečenja – objašnjava doktorka Stanojev.

Ako neko blizak pati od depresije, važno je podstaknuti ga da potraži pomoć i dati mu emocionalnu podršku, što uključuje razumevanje, strpljivost, ljubav i ohrabrivanje, savetuju stručnjaci.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: