Nazad

Polen preti Vranjancima

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 13.03.2013 - 09:50

Prema podacima vranjskog Zavoda za javno zdravlje u vazduhu na treritoriji grada Vranju zabeležene su ekstremne koncentracije polena.

Ilustracija

Merni instrumenti zabeležili su krajem prošle nedelje skoro deset puta veću koncentraciju alergena u vazduhu, 253 zrna polena po metru kubnom. Granična vrednost koncentracije polena za drveće je 30  zrna po metru kubnom.  

Nadležni u toj zdravstvenoj instituciji napominju da se u ovoj nedelji očekuje još veće prisustvo polenovih zrna u vazduhu.

Eržika Antić, direktorka ZZJZ kaže da su najveće koncentracije polena u prepodnevnim satima.

- Tada je najbolje izbegavati šetnju u prirodi. Preporučuje se da prozori od stana i automobila budu zatvoreni.

Šetnja se savetuje posle kiše, jer su tada koncentracije polena u vazduhu manje.

Svako zna na šta je alergičan. Važna preventivna mera je i svakodnevno tuširanje kao i pranje kose, redovne kontrole kod alergologa  i adekvatna primena lekova za alergije – kaže Antićeva.

Prema njenim rečima polen topole je u prethodnoj sedmici bio svakodnevno prisutan ali u niskim koncentracijama, tako da ove nedelje možemo očekivati da njegova koncentracija bude u porastu.

Najveći alergeni potencijal od trenutno prisutnog polena poseduje polen jove, umereni potencijal leska, tisa, čempresi, brest i nizak topola, kažu nadležni.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: