Nazad

Policajci iz Preševa OKREČILI CRKVU u Reljanu

Izvor: OK Radio - U fokusu - Četvrtak 25.04.2019 - 09:49

Vranje - Zahvaljujući policajcima PS u Preševu obnovljena je fasada crkve “Svetog Arhangela Gavrila” u selu Reljan, koja je bila oronula i u poprilično lošem stanju.

Spirić, Petrović, Aleksić i Jovanović. Foto: Lična arhiva

Ova crkva jedina je pravoslavna bogomolja sa leve strane autoputa idući ka Makedoniji iz pravca Vranja i u nju dolaze Srbi iz tri sela u tom delu opštine Preševo.

U selima Reljan i Strezovce žive zajedno Srbi i Albanci, u Slavujevcu  su samo Srbi, a ostala sela sa leve strane Koridora 10 nastanjena su samo Albancima.

Marjan Petrović, komandir policijske ispostave PS u Preševu, priča kako su njegovi policajci Krune Spirić, Slavoljub Aleksić i Goran Jovanović došli na ideju da okreče crkvu.

- Kada su policajci poslednji put išli u Reljan videli su da je fasada crkve u veoma lošem stanju.

Pitali su da li mogu da se organizuju, da nabave material i da im organizujemo smene tako da mogu da odu u Reljan i počnu da rade.

Rekao sam da to nije nikakav problem i da je za svaku pohvalu to što nameravaju da urade.

Oni su se organizovali, tri dana su radili i u sredu oko devet uveče su završili.

Za ove radove dobili smo i blagoslov sveštenika sa područja opštine Preševo
- priča Petrović.

Policija u Preševu je multietnička, a njeni pripadnici, kako Srbi, tako i Albanci poznati su po svojoj humanosti.

Ovo je prva akcija obnove crkve koju su realizovali policajci iz Preševa, a svoju društvenu odgovornost i humanist pokazali su i ranije u kacijama dobrovoljnog davanja krvi i spasavajući ljudske živote.

- Akcijom naših policajaca oduševljeni su i Srbi i Albanci. Stigle su i javne pohvale kolega Albanaca na društvenim mrežama.

Imamo ideju da kroz neku širu akciju obnovimo i crkvu “Svetog Dimitrija” u Oraovici - najavljuje Petrović.

Prema raspoloživim informacijama, od završetka sukoba na jugu Srbije 2001. godine, nije bilo incidenata na međunacionalnoj osnovi.

Multietnička policija u najjužnijoj opštini u Srbiji uživa ugled i poverenje građana što se da primetiti  reakcijom prolaznika pri susretu sa policajcima i policijskim vozilima.



 

Foto Galerija

Crkva u Reljanu

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Fatmir
25.04.2019. , 17:32
Svaka cast ljudima koji su preduzeli ovu akciju
SGP
25.04.2019. , 20:31
Bravo kolege