Nazad

Reciklaža i odlaganje kabastog otpada se tek uče

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 07.08.2019 - 01:18

U savremenom svetu izuzetno je važno naučiti pravilno postupati sa otpadom.

Rešite se kabastog otpada. Foto: S.Tasić, OK Radio

Tu lekciju uče i deca osnovnih škola u Vladičinom Hanu, koja sa svojim nastavnicima biologije rade na razvrstavanju i razlaganju otpada zajedno sa nadležnima u Komunalnom preduzeću, te tako i ne prestaju da rade i na podizanju ekološke svesti.

O ekološkoj svesti škola u okviru akcija i projekata koje realizuju, pokazuje i činjenica da se otpadnim materijalom može pravilno postupiti pa čak i zaraditi.

Kada je kabasti otpad u pitanju, sa njim je malo teže postupati, jer elektronski otpad, naročito, traži poseban tretman.

U reciklažni otpad spadaju papir, staklo, metali i plastika. Vreme da bi se razlozila primera radi polastična kesa je milion godina, konzerva se razlaže od 100 do 500 godina, papir i to onaj neplastificiran od 10 do 30 dana, dok se hrana, cveće i svi organski proizvodi razlažu tj.raspadaju u periodu od jedne do dve nedelje.

U akcijama sakupljanja kabastog otpada, nadležni u vranjskom Komradu, predupređuju situacije u kojima ovakva vrsta otpada danima može da ostane pored kontejnera za komunalni otpad.

Da se teško odričemo kabastog otpada potvrđuje i Bratislav Antić, radnik na deponiji Por Ewrnwr Webwra. Antić objašnjava da se nameštaj i ostali kabasti otpad skladište na deponiji bez daljeg recikliranja, ali i da ga nema u velikim količinama.

- Navika da sekabasti otpad i dalje čuva po tavanima i podrumima, i da ga se većina ljudi teško odriče, iako ga nema gde.

Kada nadležni postave kontejnere za njegovo odlaganje onda umesto
namenskog građani u njima odlažeu i trpaju i ono za šta su predviđene obične kante za smeće
- ukazuje ovaj radnik.

Promena svesti građana svakako je neophodna, kako bi se i građani Vladičinog Hana približili svetskim ekološkim standardima,  stvorenim upravo za poboljšanje uslova života običnih građana.

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku opštine Vladičin Hanu okviru projekta “Informisanjem ka podizanju ekološke svesti građana Vladičinog Hana”. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja opštine Vladičin Han.


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: