Nazad

Popis nepokretnosti: STOTINE HILJADA KVADRATA ušlo u poreski sistem

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 28.11.2018 - 10:38

Nakon prve faze popisa nepokretnosti koju je, uz finansijsku pomoć švajcarske agencije za razvoj SDC izvršila Gradska uprava u Vranju, u evidenciju Lokalne poreske administracije (LPA) ušlo je nekoliko stotina hiljada novih kvadratnih metara nepokretnosti.

Novi kvadrati u evidenciji znači i više para u budžetu FOTO: D. Ristić/OK Radio
Popis nepokretnosti na teritoriji Grada vrši se u cilju ostvarivanja većih prihoda u budžetu i ažuriranju baze podataka poreza na imovinu fizičkih lica. 
 
Značajni deo ovih aktivnosti  se sprovodi kroz projekat “Reforma poreza na imovinu”, u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj SDC i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.
 
- Prva faza od šest meseci popisa završena je sa nekoliko stotina hiljada novih kvadratnih metara u sistemu LPA, što je izuzetan rezultat Gradske uprave, odnosno Odseka lokalne poreske administracije i angažovanih lica za sprovođenje popisa na terenu - rekao je načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović
  
On je dodao da je ovaj vid ažuriranja poreske baze najefikasniji, ali i najzahtevniji, jer podrazumeva ljudske resurse i finansijska sredstva za angažovanje popisivača.
 
Finansijsku podršku za angažovanje popisivača Grad Vranje dobio je od Švajcarske agencije za razvoj SDC i to u iznosu od 3.552.137 dinara
 
- Ažuriranja poreske baze podataka fizičkih lica  u ovom obimu, kroz popis na terenu, nije rađen od formiranja Lokalne poreske administracije Vranje, 2007. godine
 
Imajući u vidu angažovanost svih potrebnih resursa, Gradska uprava ima priliku da dobije deo finansijskih sredstava predviđen za jedinice lokalne samouprave sa najboljim rezulatima u ukupnom iznosu od million švajcarskih franaka, a sama raspodela  se bazira na učinku - istakao je Aritonović.
 
Efekat projektnih aktivnost i kampanja pod sloganom: „Naš novac gradi naše mesto“ treba da podseti lokalnu zajednicu da se efikasnijom naplatom poreza na imovinu stvaraju veći budžetski prilivi koji se, zapravo, vraćaju lokalnoj zajednici, kroz realizaciju najvažnijih projekata i modernizaciju javnih usluga.
 
- Jedan od prioriteta je i unapređenje dijaloga lokalne samouprave i građana u vezi korišćenja prihoda dobijenih od naplate poreza na imovinu. 
 
Završnica projektnog ciklusa i angažovanost Lokalne poreske administracije još jednom potvrđuje da Vranje spada u red gradova sa najbolje uređenim sistemom naplate lokalnih prihoda - naveo je načelnik Aritonović.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: