Nazad

Portparolka SNS-a varala državu?

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 25.10.2012 - 09:44

Portparolka vranjskih naprednjaka Ivana Đorđević, po svemu sudeći, zloupotrebila je državni novac koji je dobila za pokretanje sopstvenog biznisa.

Kako OK Radio saznaje, Đorđevićeva je u novembru prošle godine preko Nacionalne službe za zapošljavanje dobila 160.000 dinara za otvaranje frizersko-kozmetičkog salona u okviru programa „Samozapošljavanje“. 
 
Nezvanično, ona nikada nije otvorila salon, niti je novac iskoristila za kupovinu opreme na šta je bila obavezna po projektu za koji je dobila pomoć. 
 
U ugovoru koji je potpisala, u koji je OK Radio imao uvid, piše da je sredstva morala da upotrebi za kupovinu opreme i otvaranje salona koji će raditi najmanje godinu dana. 
 
I zaista, prema podacima Narodne banke Srbije Đorđevićeva je vlasnica salona „Ekskluziv“ u Maričkoj ulici broj 20 u Vranju. 
 
Međutim, na toj adresi nalazi se prehrambena prodavnica u vlasništvu njene najuže familije. 
 
Takođe, podaci pokazuju da je račun firme aktivan, što znači da salon postoji, ali samo na papiru. 
 
U ugovoru između NSZ i Ivane Đorđević piše da je korisnik sredstava dužan da Nacionalnoj službi za zapošljavanje omogući kontrolu realizacije projekta, kao i da dostavi uverenja Poreske uprave o izmirenim obavezama za socijalno osiguranje. 
 
Kako saznajemo, Đorđevićeva do sada nije imala ni jednu kontrolu nadležnih, niti je NSZ dostavila ikakav dokaz o upotrebljenim sredstvima. 
 
Ukoliko nadležni utvrde da je Đorđevićeva novac zloupotrebila i potrošila ga u druge svrhe, celokupnu sumu moraće da vrati sa dodatnom kamatom. 
 
Uvidom u dokumentaciju moglo se saznati da je Đorđevićeva prilikom rangiranja za dodelu sredstava imala 93 od mogućih 100 bodova. 
 
Đorđevićeva za OK Radio kaže da je salon imala, ali da ga je zatvorila zbog „loše matematike“. 
 
– Salon ne radi, jer se ne isplati baviti se tom delatnošću. Meni je ugovor sa NSZ istekao, tako da nisam u obavezi da i dalje radim. Imala sam jednu zaposlenu ženu i sve doprinose sam plaćala i plaćam uredno – kaže Đorđevićeva. 
 
U "ličnoj karti" salona „Ekskluziv“  piše da firma ima samo jedno zaposleno lice, dakle Ivanu Đorđević, i da je preduzeće otvoreno 22. novembra 2011. godine. 
 
To znači da u salonu pored vlasnice, nema zaposlenih ljudi i da ugovorna obaveza sa NSZ još uvek nije istekla. 
 
– Ugovor sa Đorđevićevom smo zaključili novembra prošle i on ističe 21. novembra ove godine, nakon čega ćemo od nje potražiti dokaze o realizaciji ugovornih obaveza. 
 
Naša kontrola biće fokusirana na izveštajima iz Narodne banke i Agencije za privredne registre. 
 
Takođe, proverićemo da li je za ovih godinu dana redovno uplaćivala poreze i doprinose. Do sada nismo vršili kontrolu i ne znamo da li salon zaista postoji, ali mi i nemamo ovlašćenje da banemo na vrata gde je firma registrovana. 
 
To mogu uraditi nadležne inspekcije koje i pokreću prijave ukoliko utvrde nepravilnosti – kaže Srđan Andrijanić, portparol Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu. 
 
Načelnik tržišne inspekcije u Vranju Radojica Jovanović kaže da oni u ovakvim slučajevima kontrolišu rad po prijavi, a da je slučaj Ivane Đorđević po svemu sudeći u nadležnosti inspekcije za privredni kriminal. 
 
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: