Nazad

Preševo dobija porodilište

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 17.12.2012 - 16:00

U Preševu je i zvanično okončana prva faza radova na izgradnji tamošnjeg porodilišta.

zgrada porodilišta

Svečanom otvaranju zgrade prisustvovali su pored predsednika opština Bujanovac i Preševo još i državni sekretar Ministarstva zdravlja Simo Vuković i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

 Završena je prva faza rekonstrukcije i dogradnje vanbolničkog odeljenja, a prva trudnica biće primljena na odeljenje već početkom naredne godine, saopšteno je iz Koordinacionog tela.

– Ovo je veliki projekat ne samo za Koordinaciono telo i Ministarstvo zdravlja, već i za ceo jug Srbije.

Žene iz Preševa i Bujanovca više neće morati da idu čak do Vranja kako bi se porodile, nego će od naredne godine to moći da rade u svojoj opštini. Ovo porodilište je izgrađeno po svim evropskim medicinskim standardima.

Ostao nam je dovršetak druge faze projekta koji podrazumeva nabavku medicinskih aparata i sredstava. Svi oni koji su učestvovali u prvim koracima, nastaviće da pomažu i u ostatku priče.

Oko nabavke aparata pomoćiće nam i Fond B92 u okviru svoje kampanje „Bitka za porodilišta“. Od njih ćemo dobiti opremu u vrednosti od 40.000 evra – kaže Stanković.

On je istakao i da će pored poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite u Preševu, novo porodilište uposliti i nove ljude.

– Otvaranje ove ustanove je bio dug proces u kome smo svi bili uključeni. Od Koordinacionog tela i Ministarstva, preko inostranih organizacija i lokalne samouprave koji su nam sve vreme pružali veliku podršku - kaže Stanković.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da su radovi u prvoj fazi rekonstrukcije i dogradnje trajali preko četiri meseca.

– Imali smo sreću što je predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković po struci lekar. U samom startu je razumeo našu potrebu i nije bilo nikakvih nerazumevanja kada je reč o ovom projektu.

Lako smo ga nagovorili da nam izađe u susret i on je jedan od najzaslužnijih što će Preševo konačno dobiti porodilište – kaže Mustafa.

Inače, porodilište će imati kapacitet da u jednom trenutku primi 16 porodilja u četiri sobe sa po četiri kreveta. Tu su i dve porođajne sale sa pomoćnim prostorijama.

Cela zgrada prostire se na 800 kvadratnih metara. Za završetak prve faze radova utrošeno je 50 miliona dinara. Od tog iznosa Koordinacion telo uplatilo je 20 miliona, Ministrastvo zdravlja 20, a opština preševo 10 milioa dinara.

Prema najavama nadležnih i za drugu fazu biće potrebno 50 miliona dinara, a za sada je Koordinaciono telo spremilo 30 miliona dinara.  
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: