Nazad

Prevencija RAKA GRLIĆA MATERICE

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 17.01.2020 - 13:21

Centar za prevenciju Doma zdravlja u Vranju ove godine će od 20. do 26. januara, pod sloganom „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice“, obeležiti Četrnaestu Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice.

Prevencija važan faktor. Foto: S.Tasić/OK Radio

Tim povodom će, prema rečima doktora Dragana Pešića, načelnika Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom, u Zdravstvenom centru biti organizovane primarne zrdravstvene preventivne i promotivne aktivnosti sa ciljem da se skrene pažnja na jednu od najpreventabilnijih malignih bolesti i u isto vreme najčešće polnu prenosivu bolest karcinoma grlića materice od koga bi obolevanje, a samim tim i umiranje moglo da se smanji za čak 80 posto uz dobro organizovan program skrininga.

- Uputićemo i apel svim ženama da stalno misle na svoje reproduktivno zdravlje, a da samo jedan dan u godini odaberu za odlazak kod izabranog ginekologa kako bi uradile preventivni ginekološki pregled.

U prostorijama Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom za sve zdravstvene radnike i naše saradnike održaćemo tribinu na temu „Prevencija karcinoma grlića materice“.

Sličnu tribinu na temu „Zaštita reproduktivnog zdravlja i prevencija karcinoma grlića materice“ održaćemo i za učenike i nastavno osoblje u Gimnaziji „Bora Stanković“.

Na ovaj način želimo da mladima skrenemo pažnju da ih u pubertetu i adolescenciji vrebaju mnoge opasnosti koje mogu da utiču na poremećaj reproduktivnog zdravlja i da samo jedan seksualni odnos, pa makar bio to i prvi, bez zaštite može za posledicu da ima ili neželjenu trudnoću ili polno prenosive bolesti
- kaže dr Pešić.

Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom će zajedno sa Crvenim krstom i Medicinskom školom „Dr Izabel Emsli Haton“  tokom cele godine kontinuirano raditi na edukaciji školske omladine i zaštiti njihovog reproduktivnog zdravlja i prevenciji polno prenosivih bolesti.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: