Nazad

PROMOCIJA PROJEKTA: Smanjene siromaštva kroz mogućnost zapošljavanja

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 21.10.2020 - 12:01

Pozivaju se sva zainteresovana lica, koja žele da pokrenu sopstvenu poslovnu delatnost, na promocije projekta "Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije EU".

FOTO: S.Tasić/OK Radio

Promocije će biti održane 22. oktobra od 15:00 i 27. oktobra od 12:00 u skupštinskoj sali opštine Vladičin Han.

 

Razvoj preduzetništva i mikro privrede jedan je od načina da se smanji siromaštvo, što se na primeru Vladičinog Han pokazalo dosta efikasno, sudeći prema podacima koje je izneo Vladimir Kostić, zamenik prdesednika ove opštine.

 

- Saradnja sa sa stranim organizacijama u proteklom periodu bila je dosta zapažena.

 

U okviru projekta “Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji “, koji finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju SIDA i opštine Vladičin Han uz učešće od 10 odsto potpisani su ugovori sa 30 korisnika donacije.

 

Među potpisnicima je najveći broj preduzetnika, mikro i malih firmi koji su spremni da najmanje godinu dana zaposle jednog radnika i nezaposlene koji žele da registruju svoj posao, poljoprivrednike, sakupljača  sekundarnih sirovina i muzičare.

 

Deset donacija vredi 3.600 evra, 15 donacija 2.400 evra i pet donacija je u vrednosti od 1.500 evra  - kaže Kostić.

 

S obzirom na to da je interesovanje izuzetno veliko za ovu vrstu pomoći i da se u praksi ovaj projekat izuzetno dobro pokazao kada je reč o podsticanju razvoja preduzetništva, mikro i malih preduzeća, poljoprivredi kao i zapošljavanju i samozapošljavanju Roma, lokalnoj samoupravi, Vlada će nastojati da već početkom sledeće godine obezbedi uslove za novi poziv i priznanja, najavljuje Kostić.

 

- U proteklom period sa Help - om smo realizovali desetak sličnih projekata. Ove godine smo isto realizovali jedna projekat koji nam je finansirala Evropska delegacija, a partneri na tom projektu su bili Help i opština Vladičin Han.

 

Ciljna grupa na ovom projektu su bila lica koja su vraćena u Srbiju po osnovu redamisije, kao i interno raseljena lica sa Kosova i Metohije.

 

Međutim, na poziv koji smo raspisali za interno raseljena lica sa KiM, nije se javio ni jedan kandidat koji ispunjava uslove, pa smo sva sredstva potrošili na lica koja su vraćena po Sporazumu o redmisiji.

 

U okviru tog projekta obezbedili smo jednu montažnu kuću u naselju Poljana, zatim, pomoć u kupovini tri seoska domaćinstva, kao i pakete građevinskog materijala. Bilo je tu i nekih grantova za započinjanje sopstvenog biznisa.

 

Ovakve i slične akcije dovele su do toga da smo dosta kuća renovirali. Prošle i pretprošle godine  smo sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom iz Novog Sada radili projekte u okviru kojih smo preko 30 porodica pomogli kupujući im građevinski material, kako bi im se obezbedili bolji uslovi za život.

 

Pre svega, to je bio material za izgradnju kupatila, kao i za izgradnju ili popravku krovova - pojašnjava Kostić.

 

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku opštine Vladičin Han u okviru projekta „Informisanjem ka unapređenju položaja socijalno ugroženih građana“. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja opštine Vladičin Han.




 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: