Nazad

Prva žena varioc na jugu Srbije

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 04.01.2013 - 10:21

Vranjanka Mima Zareva Cvetković (33) je naizgled jedna obična mlada žena koja je odabrala da se bavi poslom koji je do sada bio rezervisan isključivo za muškarce.

Cvetkovićeva na poslu

Završila je školu za varioce i nada se da je ovo posao koji će joj obezbediti sigurnu budućnost.

Mima je bila jedan od desetak učenika škole za varioce u okviru vranjskog „Zavarivača“ i jedina žena koja se obučavala za ovo zanimanje u istoriji firme i grada.

A skoro četrdeset godina je taj posao ovde bio rezervisan isključivo za muškarce.

- Kada sam došla u školu, svi su me gledali čudno. Kao, šta ćeš ti ovde, jesi li sigurna da ćeš moći i slična pitanja. Nakon dva meseca  više niko nije sumnjao u mene – priča Cvetkovićeva.

Iako je vrlo neobičan prizor videti mladu krhku ženu kako radi ovaj zahtevan posao, ona je bila jedan od najboljih učenika i jedino joj je bitno to što ima podršku svoje porodice.

- Od prvog dana me podržavaju suprug i roditelji. Mnogima i dalje zvuči neverovatno, neki mi se i podsmevaju, ali meni je bitno da imam posao.

Dojadilo mi je da radim po kioscima i buticima za neku mizernu platu. Imam stepen pravnog fakulteta ali nikako nisam mogla da nađem posao u struci.

Koliko god da to nekima deluje suludo ali ja ovde vidim svoju budućnost– kaže Mima.

Kako ističe, nije joj bio problem da svakog svakog dana ustaje u pola pet, bez obzira što ima trogodišnjeg sina.

- To što je ovo muški posao ne znači da i ja treba tako da izgledam. Uvek se trudim da dobro radim ali da i dobro izgledam – napominje na kraju Mima.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: